Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Sūdzas par smakām no SIA «Reneta»

Saldus novadā iedzīvotāji sūdzas par smakām no uzņēmuma

Saldus novada iedzīvotāji sūdzas par smakām, ko rada novada uzņēmums SIA “Reneta”. Uzņēmums, kura kādreizējais rūpals bija dzīvnieku atlieku iznīcināšana, tagad sācis nodarboties ar zivju apstrādi. Tā kā uzņēmumam tam nepieciešama B kategorijas piesārņojošās darbības atļauja, sākusies sabiedriskā apspriešanā.

Kad 2008.gadā SIA “Reneta” Saldus pagastā ekspluatācijā nodeva jauno rūpnīcu, kurā pārstrādāja gaļas atlikumus un kritušos dzīvniekus, tai bija izsniegta A kategorijas piesārņojošās darbības atļauja. Tomēr uzņēmuma darbība apkārtnē radīja neciešamu smaku un dažādas institūcijas regulāri saņēma iedzīvotāju sūdzības.

Jau vairākus gadus uzņēmums vairs nepārstrādā dzīvnieku izcelsmes atkritumus, bet gan ražo zivju miltus un zivju eļļu. Savukārt kritušie dzīvnieki pārstrādei no Latvijas tiek vesti uz Lietuvu.

Šāda uzņēmuma saimnieciskā darbība atbilst B kategorijai, tāpēc arī uzņēmums vērsies Valsts vides dienestā (VVD), lai to saņemtu. “Tas uzņēmumu neatbrīvos no pienākuma ievērot piesārņojošas darbības nosacījumus, tai skaitā arī smaku izplatības samazināšanā,” norāda VVD Liepājas reģionālās vides pārvaldes vecākais inspektors Modris Mauliņš.

Tieši neciešamā smaka no uzņēmuma bija galvenais iemesls, kāpēc uz sabiedrisko apspriešanu bija ieradušies cilvēki gan no Saldus, gan Druvas ciema, gan Zirņu pagasta.

Smaku mērījumi liecina, ka maksimālā koncentrācija no uzņēmuma bijusi 2,9 smakas vienības uz vienu kubikmetru. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pieļaujamā norma ir piecas vienības. Speciālisti atzīst, ka cilvēks smaku sajūt jau tad, kad ir viena vienība.

Iedzīvotāji uzsver, ka tieši smakas ir tās, kas ievērojami pasliktina viņu dzīves kvalitāti.

Mirdza Nātiņa, iedzīvotāja no Zirņu pagasta “Čakstēm”, stāsta, ka smakas dēļ pie viņa vairs nebraucot mazbērni: “Es nevaru pārdot tās mājas, kad pasaku, kur atrodas. Mēs zinām, ka visi āboli, visas ogas ir ar īpatnēju smaku.”

Savukārt uzņēmuma tehniskais vadītājs Andris Formulevičs stāsta, ka problēmas novēršanā līdzekļus ieguldot ik pa laikam. Šogad uzlabota ceha ventilācija, uzstādīti ogļu filtri. Šobrīd tiekot meklēti papildu risinājumi.

Trīs nedēļu laikā iedzīvotāji Valsts vides dienestā vai pašvaldībā aicināti iesniegt arī savus priekšlikumus smaku mazināšanai no uzņēmuma, jo tos var iekļaut B kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumos.

1 komentārs
Andris Miloshs
Lai pie reizes pārbauda vai pagrabā nav laboratorija ierīkota un smaka ir tikai aizsegs.
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālajiem profiliem
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Populārākie
Interesanti