Panorāma

Latvijas iedzīvotājus vervē karot Krievijas pusē

Panorāma

Sācies Rudens Kamermūzikas festivāls

Rīgas Valdorfskola iepērk pārtiku tieši no zemniekiem

Rīgas Valdorfskola iepērk pārtiku no zemniekiem

"Cilvēkā visam jābūt harmonijā. Tas nozīmē, ka ne tikai mācīšanās procesam ir nozīme, bet arī tam, ko bērni ēd" - ar šādu moto Rīgas Valdorfskola ne bez grūtībām panākusi, ka pusdienu pārtikas iepirkumā drīkst izvēlēties nevis pašu lētāko produktu, bet gan izvērtēt kvalitāti. Sākot ar šo mācību gadu, skolas bērnu ēdienkartē būs daudz vairāk gardumu, kas saņemti tieši no lauksaimnieku rokām.

Rīgas Valdorfskolas pagalmā piestājis sarkans busiņš. Ar to no bioloģiskās zemnieku saimniecības atceļojuši svaigi dārzeņi. No šī rudens bērni pusdienās saņems vismaz daļēji no bioloģiski audzētiem produktiem gatavotas maltītes.

Bioloģiskās zemnieku saimniecības vadītāja un skolas šefpavāre ik nedēļu apspriež  turpmākās piegādes.

"Šefpavāre parasti piezvana piektdienās un pasūta dārzeņus, par kuriem viņa zina, ka mums ir - kartupeļi, burkāni, bietes, par pārējiem mēs izrunājam. Ja mums ir, piemēram, tomāti, tad mēs piedāvājam arī tomātus vai ābolus," stāsta Laima Hercberga, zemnieku saimniecības "Vizbuļi" saimniece. Tā uz bērnu pusdienu šķīvja nonāk tieši sezonai raksturīgie augļi un dārzeņi.

"Ir viena daļa produktu, ko viņi var piegādāt neierobežotā daudzumā, bet ir kaut kādi produkti, par kuriem viņi godīgi saka - šobrīd nav gatavi, vēl ir uz lauka vai jau ir beigušies. Mēs ļoti priecājamies par to, ka bērni var mazdrusciņ izjust to, ka ir gadalaiks un gada ritms un ka viņi var dzīvot saskaņā ar dabu," skaidro Rīgas Valdorfskolas direktore Māra Svilāne.

Skola, sadarbojoties ar vecākiem, Bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju un Lauku konsultāciju un izglītības centru, panākusi, ka iepirkuma konkursa specifikācijā pretī noteiktai produktu grupai ir prasība - tiem jābūt bioloģiski audzētiem.

"Šobrīd mums ir bioloģiskais iepirkums tikai attiecībā uz dārzeņiem un augļiem, pārējās lietas mums piegādā firma. Tas nozīmē arī to, ka skolai ir jārēķina - lai mēs patiešām iekļaujamies vienu pusdienu cenā, kas šobrīd ir viens eiro un 42 centi," norāda Māra Svilāne.

To īstenot nenācās viegli, taču vecāki, kuri bija idejas iniciatori, tagad ir ļoti apmierināti.

"Mēs mājās ļoti domājam par to, ko mēs ēdam, un paši esam iesaistījušies tiešās pirkšanas kustībā un iegādājamies bioloģisko pārtiku. Mums likās tikai loģiski, ka bērni, izejot ārpus mājas, turpina šādu pašu praksi arī ikdienā skolā," saka Ieva Lange.

"Man šķiet, pats kolosālākais, ka mēs nevis čīkstam un raudam, ka mēs nevaram bērnus pabarot veselīgi, bet, ka mēs varam kopā ar skolu darīt. Sirds ir mierīga, ka mēs zinām, ko bērni šeit ēd," teic Linda Olte.

Mammas pārliecinātas - ēdiena kvalitāte ietekmē bērna fizisko veselību un uzvedību. Skolā uzsver - bioloģiski audzēti augļi un dārzeņi ir tikai pirmais solis ceļā uz dabīgu un veselīgu skolas maltīti. Skola arī cer, ka šādam piemēram varētu sekot arī citas mācību iestādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt