30 grādu karstums – šāda gaisa temperatūra pirmdien Rīgas centrāltirgū. Neskatoties uz svelmi, iedzīvotāji steidz iegādāties ikdienas produktus – arī pienu, zivis, konditorejas izstrādājumus, gaļu. Tieši šie produkti karstā laikā mēdz strauji bojāties, ja tos neuzglabā atbilstošā temperatūrā.
Pircējs Leonīds ikdienā pievērš uzmanību tam, vai produkcija tirdzniecības vitrīnās nav bojāta: "Pēc skata jau var pateikt, pēc smaržas tāpat – vai gaļiņa svaiga vai nav. To var noteikt."
Pārdevējs Andris stāstīja, ka Gaļas paviljonā strādāt ir karsti: "Jā, produkcijai ir jābūt [vēsumā], tad jau nebojāsies. Paši jau vēl var izturēt. Šeit apakšā, tajā pašā vitrīnā ir nodalījumi. Tur pārdod, izņem šeit aukstu un atkal ieliek tur. Lai nestāv kaut kur te siltumā produkcija. Viss pa apakšiņām salikts smuki."
Rīgas Centrāltirgū ir pieci paviljoni. Rekonstruētajos Sakņu un Gastronomijas paviljonos ventilācijas sistēma nodrošina aptuveni 24 grādu temperatūru, pārējos ir krietni siltāks.
Rīgas Centrāltirgus pārstāve Renāta Petrova norādīja: "Mums visas ieejas ir aprīkotas ar restēm. Mēs varam atļauties naktī taisīt vaļā durvis un vēdināt paviljonus pilnā apjomā. Tas šobrīd regulāri tiek darīts, lai no rīta, atnākot tirgotājiem, būtu daudz patīkamāk."
Ne gaļas, ne arī konditorejas izstrādājuma vitrīnās PVD inspektori pirmdien pārkāpumus nekonstatēja. Viņi gan vērsa uzmanību uz to, ka pircējiem iegādātie produkti pēc iespējas ātrāk jānogādā mājās.
PVD inspektors Intars Sauša skaidroja: "Piemēram, vistas gaļai uzglabāšanas temperatūra ir līdz 4 grādiem, bet mājās ledusskapī ir pieņemts +6. Ir jāpadomā, cik ilgi produktu uzglabāsim ledusskapī."
PVD inspektori Rīgas centrāltirgū esot bieži viesi. Arī tirgus sanitārais dienests katru dienu veic regulāras temperatūras pārbaudes, lai pēc iespējas mazinātu risku iegādāties bojātu produkciju.