Dienas ziņas

Vīngliemežu lasīšana – iespēja piepelnīties

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jāņos bez siera neiztikt

REPORTĀŽA: Ikšķiles Jāņu tirgū ne tikai labumi un gardumi, bet arī prieks iziet cilvēkos

Noilgojušies pēc svētku andeles ir gan tirgotāji, gan pircēji, kas ar ģimenēm un draugiem apmeklē Jāņu tirdziņus teju visās Latvijas malās.  Ikšķiles Jāņu tirgū bez ierastajiem amatnieku darinājumiem bija nopērkami arī zemnieku gardumi - tai skaitā lauku maize, speķis un tradicionālais Jāņu galda ēdiens - siers. Daudziem svarīgāka par iepirkšanos bija atkal redzēšanās ar citiem pilsētas ļaudīm.  

Pēc izolēšanās perioda, kas aizvadīts bez burziņiem, daudzi Jāņabērni noilgojušies pēc iziešanas cilvēkos. Un pirmais gājiens pirms svētkiem - noteikti  uz tirgu.

Šogad Jāņos jābūt īpaši piesardzīgiem – ir jādezinficē rokas un jāievēro distance.  Jāatzīst, ka tradicionālajā Ikšķiles Daugavas prospekta tirdziņā to izdarīt grūti, jo tirgotājiem par prieku pircēju te netrūkst.

“Tad, kad sākās viss Covid-19 trakums, tad bija vispār pilnīgi viss kājām gaisā un pa nullēm. Vispār pasākumi nenotika, nebija, kur braukt. Un tagad var teikt, pirmā nedēļa, kad atsākas pasākumi. Un vismaz atkal esam cilvēkos,” atzina SIA “BezĒ” maiznieks no Jēkabpils Jānis Utināns.

Ikšķiles Jāņu tirgū maiznieki no Jēkabpils piedāvā malkas krāsnī tradicionāli ceptu maizi.

“Maizīti jau cepa vecmamma, un tētis cepa, un man tētis iemācīja cept, un mēs turpinām,” stāstīja Utināns.

Tieši lauku rupjmaize uz svētku galda Jāņos pēc tirgus apmeklētāju domām ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā siers.

“Cilvēkiem garšo maizīte, siers garšo, un maizīte ar sieru kopā garšo. Un ir labs noskaņojums. Izskatās, ka tauta sāk atdzīvoties pēc pārdzīvotiem klusuma brīžiem,” sprieda SIA “Saules klaipi” maizniece no Saulkrastiem Sarmīte Klūga.

Tomēr Ikšķiles Jāņu tirgū visbiežāk dzirdētā atbilde uz jautājumu, kam noteikti jābūt svētku galdā, bija siers.  

“Īstenībā tas pats Jāņu siers. Ar ķimenēm. Jā, īsts Jāņu dzeltens siers ar ķimenēm,” pārliecināts tirdziņa apmeklētājs Sandris.

“Mūsu ģimenes Jāņu galda sastāvdaļa noteikti ir Jāņu siers, pīrāgi un mammas un tēta brūvēts maizes kvass,” stāstīja tirdziņa apmeklētāja Sanda.

 Jāņu siera pievienotā vērtība ir, ja to saimniece sien pati.

Pāris stundu pēc tirgus atvēršanas iecienīto ķimeņu sieru uz pārdevēju letes vairs nebija. Iespējas vēl bija tikt pie kazas siera vai nogatavinātā puscietā siera no Lēdurgas.

“Es domāju, ka Jāņu sieru droši vien daudz sien mājās. Mēs vairāk uz nogatavināto,” atzina ZS “Rehtšprehera siers” saimnieks Māris  Rehtšprehers.

Sieru katrs līgotājs var piemeklēt pēc garšas un iespējām, bet uz galda noteikti nebūs tikai maize, siers un pīrāgi.   

Tikmer Jaunpilī māca pīt vainagus -  Jāņu vainags ir katra līgotāja rota.

No ziediem, lapām, zāles, smilgām – kā katram patīk. Lai arī vienkāršāk Līgo nakts rotu nopirkt tirgū, tomēr svarīgi Jāņu vainagu pīt pašam. Kā vislabāk to izdarīt, ikviens varēja mācīties Jaunpilī.  

Senie latvieši uzskatīja, ka Jāņu vainags, kas turklāt pīts no trejdeviņām jāņuzālēm, kalpo par maģisku aizsardzības pret visu ļauno, tādēļ tas jādarina pašam.

“Nekas nav vajadzīgs, tikai pacietība,” saka floriste Nellija Tumšā.

Gatavojoties svētkiem nedrīkst aizmirst arī par svētku maltītes gatavošanu. Un arī Jaunpilī šodien līdzās vainagu pīšanai darbojās amatnieku tirdziņš.  Emīls ir saimnieks ap tūkstoš vistām un pirmdien par pircēju trūkumu nesūdzas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt