Komentējot nesen Cēsu profesionālās vidusskolas ēdnīcā konstatēto blēdību, kad "zaļajā iepirkumā" solīto vietējo produktu vietā izmantoti importa produkti, Balodis norādīja - bieži vien "zaļais iepirkums" ir tikai "uz papīra", jo iztrūkst nepieciešamo kontroles mehānismu.
Balodis sacīja, ka uzņēmumi konkursos par sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu iegūst papildu punktus, ja apņemas ievērot "zaļo iepirkumu" – izmantot kvalitatīvus vietējos produktus. "Bet, iegādājoties lētākos importa, tam [zaļajam iepirkumam] zūd jēga," teica Balodis.
PVD vadītājs atzīmēja: tā kā „zaļā iepirkuma” prasību ievērošanā trūkst kontroles mehānismu, ēdinātāji "bieži vien var justies nesodīti". Lai gan "zaļā iepirkuma" prasību ievērošana sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos nav PVD pienākumos, dienests turpinās pārbaudes šajā jomā.
Jau ziņots, ka PVD pārbaudē Cēsu profesionālās vidusskolas ēdnīcā konstatējis “zaļā iepirkuma” prasību pārkāpumus - vietējas izcelsmes pārtikas produkti aizstāti ar citu valstu izcelsmes produktiem, "zaļās karotītes" produktu vietā izmantoti produkti, kam "zaļā karotīte" piešķirta nav.