PVD piebilda, ka visbiežāk norovīruss izplatās kontakta ceļā no personas uz personu ar netīru roku vai piesārņotu priekšmetu starpniecību. Nereti inficēšanās notiek, lietojot uzturā ūdeni vai pārtiku, kuru gatavošanas laikā piesārņojusi slima persona (arī gadījumos, kad slimība norit bez simptomiem un/vai vieglā formā).
PVD atgādina – darbojoties pārtikas apritē, īpaša uzmanība ir jāpievērš higiēnas prasību, tostarp personīgās higiēnas ievērošanai. Ir jāmazgā rokas pēc tualetes apmeklējuma, kontakta ar dzīvniekiem un darbībām ar jēlproduktiem. Regulāri jāveic telpu, virsmu un inventāra tīrīšana un dezinfekcija. Gatavie produkti un jēlprodukti jāgatavo atsevišķi, izmantojot atsevišķus dēlīšus un nažus.
KONTEKSTS:
Pagājušajā nedēļā Liepājā ar akūtu zarnu infekciju saslimuši 70 cilvēki, kuri ēduši "Baltic Restaurants" pusdienu restorānā, kas atradies uzņēmuma "Lauma Fabrics" teritorijā. Turpinot epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar vairākiem saslimšanas gadījumiem četros Liepājas uzņēmumos, SPKC epidemiologi līdz šīs nedēļas sākumam ieguvuši informāciju par 116 personām ar akūtas zarnu infekcijas simptomiem. Četras personas bija stacionētas, liecina SPKC mājaslapā pieejamā informācija.
SPKC epidemiologu organizēto laboratorisko izmeklējumu pirmie rezultāti liecina, ka saslimšanu ir izraisījusi norovīrusu infekcija. Norovīrusu infekcija 70% gadījumu sākas ar vemšanu, bet pieaugušajiem – ar caureju. Inkubācijas periods (laiks no inficēšanās brīža līdz slimības pirmajām pazīmēm) ir no 10-12 stundām līdz četrām dienām (parasti 24 – 48 stundas) pēc inficēšanās. Slimība ilgst 2-3 dienas. Slimība bīstama zīdaiņiem, maziem bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas organisma atūdeņošanās dēļ, norāda SPKC.