Pērn rudenī Priekuļu pētniecības centra pagrabā tika ievestas aptuveni 800 tonnas kartupeļu, kas pašlaik tiek šķiroti. Darbinieki atlasa sēklu jaunajai sezonai, kā arī nošķiro lopbarības un bojātos kartupeļus, kuru šogad ir diezgan daudz. Speciālisti skaidro - kartupeļu kvalitāti pērn ietekmēja lietainā vasara, jo tos nācās novākt no mitra lauka. Līdz ar to arī bumbuļu uzglabāšana pirmajās nedēļās bija ļoti sarežģīta.
„Tā kā bija daudz infekcijas no lauka ievestas, bija tomēr diezgan sarežģīta glabāšana,” skaidro Priekuļu pētniecības centra kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule. “Šobrīd ir mierīgāk, bet glabāšanas laika sākums bija diezgan grūts, kamēr varēja nodrošināt pietiekamu ventilēšanu un arī bojāto bumbuļu atlasi.”
Mitrumā kartupeļu slimības, īpaši bakteriālā un sausā puve, izplatās ļoti ātri, tāpēc regulāri jāuzrauga, vai pagrabā ir atbilstoša gaisa temperatūra un mitruma līmenis.
Ilze Skrabule stāsta, ka optimālā temperatūra bumbuļu uzglabāšanai ir četri pieci grādi, tāpēc aukstākā laikā pagrabu nākas arī apsildīt.
Pašlaik jau sašķirotos 11 dažādu šķirņu sēklas kartupeļus sertificē, un tad jau tiek nonāk pie patērētāja. Speciālisti vērtē, ka šogad pieprasījums pēc kartupeļiem ir lielāks nekā citus gadus, un līdzīgi ir arī ar graudaugu un zālaugu sēklu, ko arī selekcionē Priekuļu pētniecības centrā. Šobrīd gan ir bažas par ziemāju kvalitāti.
„Vairāk uztraucos tagad par ziemājiem, kā pārziemos, jo tā kā prasās vēl lielāks sniedziņš virsū. Labi, ka nav zemas temperatūras, savādāk gan būtu grūtāk ziemājiem pārziemot, bet nu cerība ir, ka ziemāji izdzīvos,” skaidro centra galvenā agronome Nelda Venta.
Pērn ziemāji iesēti vairāk nekā 50 hektāru platībā, bet kartupeļu stādījumi šogad aizņems aptuveni 31 hektāru.