Dienas ziņas

Ugunsgrēks Vidrižu pamatskolas kurtuvē

Dienas ziņas

Rēzeknes atbrīvošanai no lieliniekiem 94. gadadiena

JAUNĀS EK NORMAS KŪPINĀJUMIEM

Pircējus jaunās normas kūpinājumiem neuztrauc

Ražotāji nobažījušies par ziņu, ka nu būs jaunas Eiropas normas kūpinājumiem, kam jāstājas spēkā pēc pārejas laika beigām šī gada septembrī. Tas var nozīmēt, ka mazajiem ražotājiem būs jāmaina kūpināšanas tehnoloģija.  Zemkopības ministrijā gan mierina, ka koksni kūpināšanai būs atļauts izmantot. No ražotājiem jau izskanējis, ka jaunās normas apdraud senās kūpināšanas tradīcijas Latvijā. Tikmēr Talsu pusē uzņēmēji vēl nav gatavi runāt par gaidāmajām pārmaiņām, bet iedzīvotājus apmierina līdzšinējā kūpināšanas metode.

Talsu novada vietējie kūpinātas gaļas produkcijas ražotāji atzīst, ka par jauno benzopirēna normu ir uzzinājuši pavisam nesen, tāpēc nav gatavi publiski runāt par izmaiņām, kas skars kūpināšanas tehnoloģijas viņu ražotnēs. Bet kāda zemnieku saimniecības vadītāja, kas nodarbojas ar ekoloģiski tīras gaļas kūpināšanu un arī tirgošanu, norādīja, ka jaunā kancerogēnās vielas normas ieviešana, visticamāk, būs iemesls, lai pārtrauktu kūpināt un tirgot gaļu.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda spriež:

Jāizanalizē jeb jāizvērtē visi riski, kur var rasties, kur var nerasties šis benzopirēns un tā tālāk. Un, protams, jāskatās arī ražotājiem pašiem - paškontroles ietvaros derētu paņemt paraudziņus, paskatīties - varbūt, ka tas bubulis nav tik liels, kā viņu mālē.”

Ivars Koloda arī norāda, ka Talsu novadā kūpinājumu ražotāji nepārkāpj benzopirēna normu, kas ir 5 pikogrami uz kilogramu, bet jaunā norma būs 2 pikogrami. Lai to panāktu, ražotājiem ne tikai būs jāveic kaitīgās vielas normas kontrole, bet dažiem arī jāmaina kūpināšanas tehnoloģija, lai samazinātu benzopirēna daudzumu.

Iedzīvotāji vairāk iegādājas vietējo ražotāju mājas kūpinājumus vai gatavo paši pēc senām metodēm. Kaut arī šādos produktos kancerogēno vielu daudzums ir lielāks par atļauto normu, tomēr iedzīvotājus tas nebiedē.

„Es domāju, ka alkšņu malka no veciem laikiem jau bija un būs. Un es domāju, - runās vai nerunās, bet cilvēki vienalga žāvēs,” ir pārliecināta talseniece Irina Tīrele. Viņai piebalso Egils Heinrihsons: „Protams, garša un izskats arī, un aromāts - ir pilnīgi cits kūpinājumiem, ja. Nu kā mēs kūpinām zušus? Arī taču kūpinām, nu ko tad - mēs mērām kancerogēnās vielas?!”

Pēc Eiropas Komisijas Regulas samazinās ne tikai benzopirēna atļauto normu, bet arī citu kaitīgo vielu normu kūpinātos gaļas un zivju produktos. Savukārt benzopirēna normas samazinājums neattiecas uz šprotēm, tā paliks iepriekšējā. Un tos kūpinātos gaļas un zivju produktus, ko saražos līdz 1. septembrim, varēs turpināt tirgot līdz to realizācijas termiņa beigām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt