Pircēji mājražotāju kūpinājumus gatavi iegādāties nelegāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kā būs ar kūpinājumiem? Vai pēc 1. septembra varēsim baudīt tik iecienīto žāvēto lauku gaļu, kas kūpināta ar malku? Šonedēļ izskanējusī  ziņa, ka Eiropas Komisija no rudens ievieš stingrākas prasības dūmos kūpinātai gaļai, zivīm un desām,  satraukusi gan mājražotājus, gan zemniekus, gan pircējus. Bet tikai tagad, kad ir sācies uztraukums, Zemkopības ministrija sniedz skaidrojumu, ka gluži jau nu aizliegums kūpinājumiem tas nebūs, tomēr domāt par tehnoloģiskā procesa uzlabošanu ražotājiem nāksies.

Pircēji Valmieras tirgū mājražotājas Daces Pāžes-Rumbenieces žāvēto gaļu ir ļoti iecienījuši, bet, tāpat kā pircēji, Dace ir neziņā, ko nesīs jaunās prasības, par kuru spēkā stāšanos jau šoruden plašāk izskanējis tikai šonedēļ. "Nekur nekas nav teikts," saka kāda pircēja. Dace gaļu žāvē tāpat, kā to ir darījuši tēvi un vectēvi vairākās paaudzēs, izmantojot alkšņa malku.

"Ja nedrīkstēs žāvēt ar malku, tad viss - slēdz bodi ciet. Jo man nav tādas žāvētavas, ko iespējams pārtaisīt, lai varētu ar elektrību kūpināt. Un es domāju, ka viņai arī nebūs tāda garša kā kūpinātai ar alkšņa malciņu. Viņa būs vairāk sutināta," saka Pāže - Rumbeniece.

Pircēji gan vērtē - aizliegumi neko nedos un tik ātri jau nevar izmainīt pieradumu pie tradicionālās žāvējumu garšas un izskata - tos žāvēs un, iespējams, būs jāpērk "pa kluso" pie zemniekiem. "Kūpinās tāpat. Mēs tāpat pirksim (..) Man personīgi negaršo tā kupinātā gaļa, kas nopērkama veikalos," saka sieviete.

Mājražotāji stāsta, ka jau agrāk ir baudītas kaitīgās vielas un savulaik nemaz tik vienkārši  nav bijis panākt, lai būtu ievērota arī pašreiz noteiktā benzopirēna norma.

Prasībām, par kurām tagad ir satraukums, Eiropas Komisija pārejas periodu noteica jau pirms trim gadiem, taču tāda īsta publiska skaidrojuma šajā laikā nav bijis, un arī paši mazie ražotāji nav sekojuši līdzi gaidāmajām izmaiņām.

Pārtikas un veterinārā dienesta Ziemeļvidzemes pārvaldes valsts vecākā pārtikas inspektore Linda Uglanova gan uzsver - bažām, ka pavisam vairs nevarēs gaļas kūpināšanā izmantot malku, neesot pamata. "Aizliedz tikai benzopirēna daudzumu," uzsver Uglanova.

Jaunās prasības spēkā stāsies jau ar 1.septembri. Visvairāk tās skars tos ražotājus, kuri gatavo tā sauktos melnos kūpinājumus - viņiem būs jādomā par tehnoloģijas maiņu. Aptaujājot mazos ražotājus, kuri nodarbojas ar gaļas kūpināšanu, daudzi tomēr neizslēdz iespēju, ka darbība būs jāpārtrauc vai tā jāturpina savā ziņā nelegāli.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti