Pētnieciskajiem žurnālistiem ar atsauksmi no augstskolas būs piekļuve UR nepubliskajiem datiem

Saeimā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par Uzņēmumu reģistru (UR), paredzot, ka pētniecisko žurnālistu pastāvīgai piekļuvei UR reģistrācijas lietu nepubliskajai daļai nepieciešama atsauksme no augstskolas.

Līdz ar izmaiņām žurnālistam paredzētas tiesības vērsties Uzņēmumu reģistrā ar motivētu lūgumu nodrošināt pastāvīgu piekļuvi reģistrācijas lietas nepubliskajai daļai, ja šāda piekļuve nepieciešama pētnieciskās žurnālistiskas vajadzībām nolūkā publicēt informāciju, kas skar sabiedrības intereses. Vienlaikus šim žurnālistam jāiesniedz Latvijas augstskolas akreditētās studiju programmas komunikācijas zinātnē atsauksme par to, ka

žurnālista darbība pēdējā gada laikā atbilst pētnieciskajai žurnālistikai un ir īstenota atbilstoši labas pētnieciskās žurnālistikas praksei.

Šāds nosacījums ir kompromiss starp žurnālistiem un Tieslietu ministriju. Latvijas Žurnālistu asociācijā iepriekš skaidroja, ka pēdējos divus gadus UR nepubliskās daļas dokumenti – piemēram, uzņēmumu dibināšanas dokumenti vai tā sauktie skenētie dokumenti – žurnālistiem nav pieejami vispār. Līdz ar to izmaiņas ļaus daļai žurnālistu piekļūt šiem datiem.

Pirms informācijas sniegšanas Uzņēmumu reģistram būs jālūdz kompetento institūciju atzinums par to, ka žurnālista darbība nerada apdraudējumu valsts drošībai un aizsardzībai, žurnālists nav sodīts par noziedzīgiem nodarījumiem vai administratīvajiem pārkāpumiem, kas saistīti ar personas datu aizsardzību. Tāpat Uzņēmumu reģistram ir tiesības pieprasīt ziņas no citu valsts informācijas sistēmām, lai pārbaudītu žurnālistam izvirzīto nosacījumu izpildi.

Plānots, ka likums stāsies spēkā šāda gada 1. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt