Karīna ar dēlu ir no Rīgas. Miķeļdienas gadatirgus Brīvdabas muzejā ir gaidīts notikums.
Ko šodien pirksiet?
Bumbierus un upeņu – bumbieru sulu. Vitamīni ir jāuzņem šobrīd, lai ziemu būtu vieglāk pārciest.
Ko esat sarūpējuši ziemai paši?
Ir gurķīši sarūpēti, ir bietītes, šis tas marinēts, šis tas pagrabā.
Pārdevējs Valters uzsvēra, ka raža ir laba - pietiek pašiem un arī pārdošanai. "Mēs jau vairāk tirgojam sulas, spiežam, pasterizējam. Un bumbieri," pastāstīja Valters.
Miķeļdiena ir gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki. Dabas sarūpētās veltes sestdien ceļo uz gadatirgiem, lai iepriecinātu pilsētniekus. Cilvēki atzīst – šogad gaidāma barga ziema, tāpēc laikus jāsagādā ievārījumi, vitamīni un zaļumi ziemai.
Arī medum ir jābūt dabas velšu aptieciņā.
"Medus un viss, ko bitītes rada, ir ļoti labs un veselīgs. Medus tai skaitā. Palīdz nostiprināt veselību, uzlabot, ja kaut kas ir pazudis. Būs labi, ja ēdīsiet medu. Ir propoliss arī jālieto un bišu maize, un ziedputekšņi. Tas viss strādā mūsu veselības labā," savu preci reklamēja
Daugmales Jāņa bišu medus tirgotāja Antra.
Savukārt Doma laukuma gadatirgū līdzās sīpoliem, ķiplokiem un ķirbjiem tirgo arī Latvijā audzētas melones un arbūzus. Šī ir raža, kas novākta nupat, rudenī.
Ģimenes saimniecības "Padegas" saimniece Sandra Icaka pastāstīja:
"Smiltsērkšķus mēs audzējam pusotra hektāra platībā. Šogad arbūzi un melones mums ir hektāra platībā."
Miķeļdienas gadatirgus apmeklētāja Zaiga pastāstīja: "Es iegādājos smiltsērkšķus. Tie ir ļoti veselīgi. Katru rudeni iegādājos, lai būtu ziemā. Imunitātei. Sasaldēju viņus, ielieku ledusskapī, saldētavā. Kad vajag, ēdu."
Tirgotājs, zemnieku saimniecības "Cīskas" saimnieks Rūdolfs reklamēja savu preci, stāstot: "Ābolīši, plūmītes, tomātiņi, gurķīši – viss ir pašu audzēts. Pašu novākts un atvests uz Rīgu un tirgots visiem rīdziniekiem. Daudzi vāra ievārījumus. Tagad āboli ir populāri palikuši. Citi pērk sulai brāķīšus."
Tirgus apmeklētājs Aigars nopircis izmērā iespaidīgos ziloņķiplokus.
Stādīšu un audzēšu vairāk.
Centīsieties pats savu ražu novākt?
Jā. Mums ir piemājas dārziņš. Parastos ķiplokus jau audzējam, tagad būs neparasti lieli.
Ķiploki aktuāli arī vīrusu sezonā?
Arī, bet vairāk gurķu marinēšanā. Tas mums ļoti patīk.
Zemnieku saimniecības "Stūrīši" saimniece Inguna Knodze pastāstīja: "Šogad laba raža. Redziet, esam visu uz Rīgu saveduši. Cilvēki pērk, novērtē. Novērtē arī to, ka esam bioloģiskā saimniecība. Prieks strādāt!"
Kaut arī tirgotāji atzīst – paaugstinoties degvielas cenām, produkcija šoruden ir dārgāka, lauku labumi arī šogad ir īpaši iecienīti.