Latvijas Radio (LR) uzrunātie uzņēmēji norāda, ka starta šāvienam terašu atvēršanā ir gatavi, bet atzīst, ka darvas piliens medus podā ir neziņa par skaidriem noteikumiem. Par spīti neziņai uzņēmēji gatavojas – notrauc no terases dēļiem putekļus, mazgā galdus, stāda puķu kastēs ziedus, uzstāda sildlampas, gatavo ēdienkartes.
LR aptaujātie restorānu īpašnieki teic, ka uzņēmēji spēj pielāgoties dažādām situācijām un ir gatavi sagatavoties darbam pat ļoti īsā laika sprīdī.
“Mēs esam uzņēmēji. Mums nevajag nedēļu, lai filozofētu, ko un kā darīt. Dodiet mums zaļo [gaismu], un mēs strādājam. Starta šāvienam esam gatavi no novembra. Dodiet tik [atļauju] strādāt,” saka vairāku restorānu līdzīpašnieks, šefpavārs Ēriks Dreibants, kurš sarunas brīdī rosās “Pavāru mājā” Līgatnē.
“Rosāmies, tīrām galdus, grīdas. Uzkopjam visu un darām visu, lai varētu uzņemt viesus. Protams, ka ir tā nelielā vai pat lielā nesaprašana, ko tad mēs īsti varēsim, ko nevarēsim. Tas kārtējo reizi nogurdina. Dzērienus varēsim tirgot vai nevarēsim? Mēs gatavojamies, ka var visu. Gaidām vēl lēmumus,” stāsta Dreibants.
Viņš vērtē, ka ēdinātāji ir sava veida priekšvēlēšanu gaisotnes ķīlnieki, kas prieku par darba atsākšanu terasēs noplicina. Viņš skaidro: “Nu, ja Saeima izlemj, tad varbūt aizkulisēs viņi skaidro savas attiecības, bet nevis publiski, un iedod mums skaidrus spēles noteikumus – ko mēs varam un ko ne. Tad varētu izlemt – strādāt vai ne.”
“Pašlaik lieku sildlampas, jo Latvijā gaisa temperatūra virs 20 grādiem nav tik bieži,” teic restorānu tīkla “Vairāk saules” līdzīpašnieks Endijs Bērziņš.
Arī viņam ir skarbi vārdi valdībai: “Tāda sajūta, ka valdība uz Saeimu apvainojas un lemj, ka alkoholu viesiem nevarēs dot. Ja viņi paprasītu uzņēmējiem, tad uzzinātu, ka nav laiks pirms 20 gadiem, kad latvieši terasēs dzēra un gulēja. Ja kāds atnāk un pie maltītes iedzer glāzi vīna, kas ir 99% no klientiem, tad man šķiet, ka valdība neizprot situāciju vai uzvedas kā mazi bērni.”
Citviet Rīgā spraigi rosās arī restorāna “Andalūzijas suns” komanda. Restorāna līdzīpašnieks Māris Kreilis norāda: “Šodien bija jau kārtējā sapulce. Gatavojamies, saprotam, kā ar maksimālu drošību ietilpināt maksimāli daudz cilvēku, teikšu godīgi, lai optimāli izmantotu visu platību. Mēs te tīrām un spodrinām. To darām jau visu pusgadu, bet šajās dienās ir jau tāda konkrēta gatavošanās.”
Arī restorāna “Mazais Otto” saimniece Linda Mūrniece pauž prieku, ka Vecrīgas klusās ielas nomainījusi rosība, ēdinātāji steidz iekārot terases, lai jau piektdien tajās uzņemtu viesus.
“Mēs gatavojamies piektdienai, pētām laika apstākļus, un ceram, ka būs saulīte. Un īstenībā pieņemam arī rezervācijas, jo cilvēki ir noilgojušies pēc pasēdēšanas terasē. Mēs jau puķītes esam sastādījuši, kārtojam tāpat kā visi Vecrīgā. Tā ir tāda patīkama darba duna, ka Vecrīga sāk atdzīvoties, jo līdz šim laikam te viss bija diezgan izmiris, cilvēku nebija,” stāsta Mūrniece.
Lai gan kafejnīcas un restorāni lielajam starta šāvienam terašu atvēršanai ir gatavi, vēl ir neziņa par skaidriem noteikumiem, kādi būs jāievēro āra terasēs. Par tiem ceturtdien valdības pārstāvji attālināti balsos aptaujā.
KONTEKSTS:
Saeima 29. aprīlī atbalstīja grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz no 7. maija atļaut sabiedriskās ēdināšanas atsākšanu āra terasēs. Tikai divas dienas pirms šī lēmuma valdība pēc plašām debatēm nolēma vēl nespert otro soli Covid-19 ierobežojumu atvieglošanā, jo Covid-19 saslimstība pieaug.