Rīta Panorāma

Intervija ar NBS Gaisa spēku Aviācijas eskadriļas pilotu, virsleitnantu Jāni Ķēniņu

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas vadītāju Imantu Cīruli

Militārā kuģa pavāri svētkos sarūpē īpašu maltīti

Militārā kuģa «Virsaitis» pavāri svētkos sarūpē īpašu maltīti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Uz kuģa pavāri tiek saukti par kokiem, bet virtuve par kambīzi. Latvijas Televīzija (LTV) pirms valsts svētkiem devās uz Liepāju, kur iepazinās ar koku ikdienu uz militārā kuģa "Virsaitis". Valsts svētkos, 18. novembrī, koki kuģa apkalpei pagatavos īpašu maltīti.

Vika Rožmane un Uldis Miglinieks ir Latvijas Jūras spēku kuģa "Virsaitis" koki. Brīdī, kad kuģis iziet jūrā, viņu uzdevums ir nodrošināt četras ēdienreizes diennaktī vairākiem desmitiem cilvēku.

"Man pirms tam patika gatavot ēdienu mājās, un patika kaut kas aktīvs. Izvēlējos iestāties militārajā sfērā," stāstīja kuģa "Virsaitis" koks, instruktors Uldis Miglinieks.

"Man tas bija ļoti spontāns lēmums. Izdomāju, uzrakstīju. Ļoti ātri atrados kājinieku skolā. Tad es sapratu, uz ko esmu parakstījusies. Mani tas aizrāva vēl vairāk. Kad nonācu Jūras spēkos, sapratu, ka esmu īstajā vietā. Mana sirdslieta no bērnības ir bijusi gatavošana," piebilda dižmatroze, kuģa "Virsaitis" koks Vika Rožmane.

Pirms iziešanas jūrā koki piepilda plauktus, ledusskapjus un saldētavas ar visdažādākajiem pārtikas produktiem.

"Šeit atrodas saldētava, kur mēs jūrā uzglabājam pārtiku. Šeit ir ledusskapis ar plauktiem vairākiem. Ejot tālāk, mēs šeit liekam saldētos produktus," stāstīja Miglinieks.

"Mums īstenībā ir dota iespēja izvēlēties ēdienkarti pašiem, cik nu koks ir ieinteresēts pieiet tai tēmai. Katram kokam ir savs gatavošanas stils. Viņš ir pielāgojies savai komandai, un ieklausās gandrīz individuāli katrā," teica Rožmane.

Vika un Uldis ir pielāgojušies strādāt arī tad, kad kuģi jūras vai okeāna viļņi šūpo. "Šeit ir kambīze. Te mēs pavadām savu ikdienu, pildām tiešos dienesta pienākumus. Visa aparatūra, kas ir, ir maksimāli nostiprināta, lai jūras viļņošanas laikā neaizšūpotos," norādīja dižmatroze.

Arī pieredzējušiem jūrniekiem šad un tad mēdz piemesties jūras slimība. Izrādās cilvēku organismu reakcijas uz to mēdz būt ļoti dažādas.

"Vētras laikā, ja kādam cilvēkam ir slikti, tad viņš neēd. Bet ir, kas ēd pat trīs reizes vairāk, nekā ikdienā viņš ēd," atzina instruktors.

Koki stāsta, ka pavāri uz kuģa vienmēr ir cieņā. Apkalpes locekļi ēdienu izvēlē nav ļoti prasīgi.

"Mēs izvēlamies taisīt pēc iespējas vienkāršāku ēdienu, ko cilvēki visvairāk ēd. Makaroni ar gaļu, vai zivs ēdieni. Viņi visvairāk grib gaļas ēdienus. Tie ir cilvēki, kam tas garšo visvairāk," klāstīja Miglinieks.

Padomāts ir arī par veģetāriešiem. Brīžos, kad kuģis atrodas krastā, koki piedalās dažādās apmācībās. Viņus apmāca kā parastus karavīrus, tāpat kā jebkuru citu kuģa apkalpes locekli. 18. novembrī Vika un Uldis kuģa apkalpei pagatavos īpašu maltīti.

"Vienmēr uzklājam galdautus uz galdiem, lai ir svinīgāka atmosfēra. Parūpējamies par ēdienu, lai tas būtu latviskāks," atzina Miglinieks.

"Noteikti tā būs kūka. Sarkanbaltsarkana, kā katru gadu," piebilda Rožmane.

Šogad valsts svētkos "Virsaitis" būs pametis Liepājas ostu un atradīsies Rīgā, apkalpei kopā svinot Latvijas Republikas proklamēšanas dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti