Daugavpils novada Medumu speciālajā internātpamatskolā šobrīd mācās 95 bērni ar dažāda līmeņa garīgās un fiziskās veselības traucējumiem. Šogad mācību iestādē ir uzsākta pirmā profesionālās kvalifikācijas līmeņa programmas "Ēdināšanas pakalpojumi. Pavāra palīgs" realizācija.
Programmas apmācību ilgums divi gadi, un to apgūst astoņi internātpamatskolas audzēkņi vecumā no 17 līdz 25 gadiem.
“Šīs prasmes, ja pat nebūs viņi pieprasīti darba tirgū, noderēs viņu ikdienā, tomēr pagatavot sev kaut ko ēdamu, saviem tuviniekiem,” norāda Medumu speciālās internātpamatskolas direktores vietniece izglītības jomā Inga Ruskule.
Mājturības skolotāja uzraudzībā topošie pavāru palīgi gatavo kartupeļu pankūkas, procesā skolotājs skaidro un rāda, kā pareizi izpildīt visas darbības. Aktīvi iesaistoties gatavošanas procesā, jaunieši precīzi un cītīgi izpilda visus skolotāja norādījumus.
“Ko šeit mācos, to arī mājās gatavoju. Es skatījos, kā mamma gatavo, un man iepatikās, un man vēl piedāvāja iet uz šejieni, Domāju, ka varētu arī pastrādāt,” atzīst Matīss, kurš apgūst pavāra palīga profesiju.
Apmācību procesā audzēkņi apgūst lietišķo valodu, profesionālas saskarsmes pamatus, uztura fizioloģiju, viesu apkalpošanas pamatus un citus mācību priekšmetus, kas saistīti ar ēdināšanas pakalpojumu nozari.
Mājturības skolotājs Aleksejs Korotkovs stāsta - praktiskajās nodarbībās bērni piedalās ar prieku, bet teorētiskos priekšmetus mācās nelabprāt.
“Mācīties viņi negrib, bet strādāt ļoti labi viņi strādā,” secina skolotājs. Viņš gan pieļauj, ka jaunieši varētu integrēties darba tirgū ēdnīcās, bet ne kā pavāri, bet gan kā palīgstrādnieki.
Internātpamatskolas direktores vietniece norāda, ka, neskatoties uz dažāda rakstura grūtībām, kas rodas apmācību procesā, arodprogrammas apguve norit veiksmīgi un audzēkņi ir apmierināti.
“Lielākās grūtības ir ar uzvedību, jo tie ir bērni ar garīgo atpalicību, dažāda līmeņa. Mēs nevaram prognozēt, kā viņš kādā situācijā reaģēs,” saka Inga Ruskule.
Pašlaik tiek strādāts pie tā, lai arodprogrammas 2.kursā audzēkņiem būtu iespēja iziet praksi ne tikai skolas ēdnīcā, bet arī kādā no ēdināšanas uzņēmumiem. Plānos ir arī paplašināt arodklasi, izvietojot to plašākās telpās.