Panorāma

Koncertmaratons "Save Ukraine — #StopWar"

Panorāma

Panorāma

Mālpilī ukrainietes dala boršču

Mālpilī ukrainietes cienā ar boršču

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mālpilī šodien bija iespēja nogaršot īstu ukraiņu boršču. To pret ziedojumiem mālpiliešiem un pilsētas viesiem dalīja no kara aizbēgušās ukrainietes, kas patvērumu atradušas Mālpilī. Iniciatīva radās vietējiem Mālpils aktīvistiem, kas šādā veidā cer iesaistīt ukraiņu bēgļus vietējā sabiedrībā. 

Mālpilī līdz šim ieradušies 158 cilvēki no Ukrainas. Gandrīz puse no viņiem ir bērni, kas jau uzsākuši mācības vietējā skolā vai bērnudārzā. Mālpils aktīvisti meklē dažādus veidus, kā bēgļiem palīdzēt. Šodienas aktivitāte – tirgus laukumā ukrainietes pret ziedojumiem dalīja pašu gatavotu boršču. 

"Ļoti grūts bija ceļš šurp, bet visur mūs pieņēma silti un tas palīdzēja. Esam pateicīgas," saka ukrainiete Tatjana no Mikolajivas.

"Esam no Ukrainas austrumiem, Harkivas. Izbraucām cauri visai Ukrainai, vispirms uz rietumiem, tad caur Poliju, Lietuvu nonācām Latvijā. Palikām šeit. Mūs šeit pieņēma, par ko ļaudīm esam pateicīgas. Nezinu, vai tā var teikt, bet šīs šajā mirklī liekas kā otrās mājas," atzīst ukrainiete Irina no Harkivas.

Katram zupa tiek pasniegta ar smaidu, un atmosfēra tirdziņā ir ļoti draudzīga. Tomēr, stāstot par mājām, ukrainietēm tek asaras. 

"Protams, ir ļoti smagi, jo tur palika radinieki, tuvākie draugi. Turamies," saka Tatjana.

Vai nu kāda īpaša recepte, vai arī palīdz dzestrais laiks, taču rinda pie boršča telts paliek arvien lielāka.

"Ļoti garšīga zupiņa. Katru rītu varētu šitā sākt," atzinīgi vērtē Jānis.

"Ziniet, tāds nu reāls [borščs]. Es nezinu, kā viņš varbūt Ukrainā garšo, varbūt vēl labāk. Vai ne?" tā Zintis.

"Ļoti garšīgi, īpaši šajā laikā, kad ir vēss un auksts. Ļoti simboliski," piebilst Jānis.

Ideja par boršča vārīšanu radās Mālpils iedzīvotāju grupai “Mālpils iedvesmo”. Viena no grupas aktīvistēm Kristīne Jonīte-Jurkēviča uzsver – iespējams, bēgļi Latvijā ir uz ilgu laiku, tādēļ svarīgi sadraudzēties pēc iespējas ātrāk. Ēst gatavošana ir viens no veidiem, kā to panākt.

"Šķiet, ka ukraiņu sievietes ir ļoti saimnieciskas un ārkārtīgi atvērtas. Mēs redzējām to potenciālu – ja mēs spēsim nodrošināt iespēju viņām to darīt, tad viņas var intergrēties mūsu tirdziņā un visiem ir forši. Viņām ir pašām iespēja nopelnīt sev līdzekļus, kas tiks izlietoti visai kopienai, kas te uzturas," uzsver Jonīte-Jurkēviča.

Kāds ir ukraiņu boršča noslēpums?

"Dvēsele! Ar dvēseli un no sirds, un katrai saimniecei sanāk savējais, oriģināls!" noslēpumu atklāj ukrainiete Irina no Harkivas.

Ar boršču mālpiliešu ukraiņu virtuves iepazīšana nebeigsies. Pēc divām nedēļām tādā pašā veidā šeit tiks pasniegts arī ukraiņu plovs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti