Dienas ziņas

15 VID reģionālajās nodaļās plānotas izmaiņas

Dienas ziņas

Liepājā atklāj metodisko centru skolotājiem

Lietavas kavē labības kulšanu

Lietus apstādinājis labības kulšanas darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Labības kulšanas sezona, kas šogad iesākās neparasti agri, nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ ir apstājusies. Lauki ir slapji, un bažas raisa arī graudu kvalitāte, kas nozīmē mazāku peļņu zemniekiem, ziņo TV Spektrs.

Pirmās rapša kravas kooperatīva ''Latraps'' Elejas pieņemšanas punktā ieripoja jau pirms divām nedēļām, un šobrīd jau pilnā sparā būtu jāsākas kviešu pļaujai, tomēr uzņēmumā šodien valda ražas novākšanas laikam neierasts klusums.

“Šobrīd rapša kulšana lielākajā daļā platības jau ir beigusies. Vēlākās šķirnes vēl ir palikušas, tagad galvenokārt ir ziemas kvieši. Šobrīd mēs redzam, ka laikapstākļi zemniekus nelutina, līst ļoti daudz. Pašlaik vispār ir grūtības tikt uz lauka. Zeme ir slapja, kombaini grimst,” stāsta kooperatīva ''Latraps'' ģenerāldirektors Edgars Ruža.

Daudzviet Zemgalē jau iepriekšējās lietavas un vējš labības stiebrus sagāzušas veldrē, kas ne vien apgrūtinās to novākšanu, bet arī mazinās graudu kvalitāti. Šīs lietavas var ietekmēt graudu kvalitāti arī pārējos laukos.

“Pastāv bažas, ka kviešiem krišanas skaitlis varētu kristies, un tas nozīmē, ka automātiski no pārtikas tie kļūs tikai par lopbarības graudiem. Tas ir diezgan liels trieciens cenas ziņā,” stāsta Ruža.

Arī zemnieku saimniecībā ''Eriņi'', kas ir viena no lielākajām graudu audzēšanas saimniecībām Bauskas novadā, kombaini gaida mirkli, kad varēs iziet druvā.

Kā smej saimniecībā, katrs bunkurs šogad ir teju vai jānozog no lietus. Kvalitāte pagaidām vēl neesot kritusies, bet jau šobrīd ir skaidrs, ka liela peļņas daļa paliks kaltē, jo pie šādiem laika apstākļiem var nākties graudus kaltēt pat trīsreiz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti