Ārpus Rīgas

''Talsu Vēstu'' žurnāliste Mārīte Jankeleviča par Talsu bērnudārziem

Ārpus Rīgas

Avīzes "Ziemeļlatvija" galvenā redaktore par Valkas un Valgas pārrobežu darba tirgu

Pavāru trūkumu Liepājā skaidro ar jauniešu nevēlēšanos strādāt fizisku darbu

Liepājā secina: jaunieši izmācās par pavāru, bet profesijā strādāt negrib

Jaunieši mūsdienās vairs negrib strādāt ar rokām, tā secina Liepājas Valsts tehnikuma direktors Agris Ruperts, komentējot jautājumu par pavāru trūkumu Liepājā. Pilsētā ik palaikam redzami sludinājumi, ka tiek meklēts pavārs vai konditors. Pieredzējušie pavāri uzskata, ka īstu strādātgribētāju šajā profesijā ir maz. Lielākā daļa jaunpienācēju uzreiz pieprasa lielas algas, bet pavāra profesija viņiem tā īsti nemaz neinteresē.

Pirmā kursa pavāri cītīgi klapē karbonādes, griež sīpolus, cep un vāra, lai Liepājas Valsts tehnikuma audzēkņiem un skolotājiem sarūpētu pusdienas. Mācību virtuvē cītīgi rosās liepājniece Krista. Pēc skolas beigšanas viņa gribētu strādāt kādā no Liepājas restorāniem:

„Es izdomāju apgūt šo profesiju, jo man patīk gatavot arī mājās. Gatavoju saldos ēdienus utt. Sapratu, ka jāpamēģina. Tagad te cīnos viena pati, negrib man kolēģi palīdzēt.”

Liepājas Valsts tehnikumā iekārtota mūsdienīga mācību virtuve, kur pieejamas augstas tehnoloģijas. Ikdienā te tiek gatavots vienkāršs ēdnīcas tipa ēdiens, taču ik pa laikam notiek gan meistarklases kopā ar Latvijā zināmiem pavāriem, gan tematiskas pasaules virtuves dienas. Nav tā, ka iespēju nebūtu, jautājums, vai ir gribētāji mācīties.

„Ir daļa, kuriem tieši interesē, viss padodas arī praksē, bet diemžēl daļa nāk tikai tāpēc mācīties, jo var paēst. Šīs mācības saistās ir iespēju paēst, nevis pašam gatavot,” saka ēdienu gatavošanas un viesu apkalpošanas skolotāja Dzintra Betlere.

Šobrīd tehnikumā uzņem pavāru – konditoru apvienoto kursu, jo atsevišķas grupas vienkārši nav iespējams izveidot, skaidro Liepājas Valsts tehnikuma direktors Agris Ruperts. Laikam ejot, arvien spēcīgāk jūtama kāda tendence - jaunieši nevēlas darīt fizisku darbu:

„Konditoru un pavāru darbs ir smags, agri jāceļas, jāveic sagatavošanās darbi. Jaunieši nav raduši šādam darbam Diemžēl vēlme kaut ko darīt ar rokām ar katru gadu samazinās.”

Direktors uzskata, ka dominē vēl kāda sabiedrībai neglaimojoša tendence. Lai arī televīzijā rāda pavāru šovus, kur uzvar radošākais un tāds, kurš ir spējīgs kaut ko dot, realitātē šāda attieksme ir kaut kur zudusi:

„Nāk nevis ar domu, ko es varu sniegt, bet - ko jūs man dosiet, ja es te būšu. Valda patērētāju sabiedrības iedīgļi - man ir tiesības un man pienākas. Būtu jāsaprot - lai šīs tiesības būtu, ir jāveic kaut kādi pienākumi.”

No tehnikuma vidus Latvijā ir izauguši motivēti pavāri, kuri strādā Rīgas un citu pilsētu restorānos, taču parasti viņi jau mācību sākumā izceļas un sasniedz mērķus, spiež skolotāja Dzintra Betlere. Restorāna „Piano” šefpavārs Dāvis Veilands stāsta, ka pats iesākumā esot gan traukus mazgājis, gan strādājis kā pavāra palīgs. Viņam radusies sajūta, ka šobrīd jaunieši pieprasa samaksu par savu darbu, bet strādāt savā profesijā īsti nevēlas:

„Mani satrauc fakts, ka cilvēkus primāri interesē atalgojums, bet nevis tas, vai esmu piemērots profesijai, ko varu iemācīties un kāds ir mans potenciāls. Ir sajūta, ka vismaz 80% neinteresē pavāra profesija. Zinot, cik ir beidzēju katru gadu, vajadzētu būt pilnām kafejnīcām ar pavāriem.

Skolas pārstāve uzskata, ka atalgojums ēdināšanas jomā tomēr nespēj konkurēt, tāpēc liela daļa izvēlas vieglāko ceļu un mērķus savā profesijā tā arī nesasniedz:

„Liepājā viņi neiet strādāt pēc skolas beigšanas, jo pilsētā ēdināšanas jomā ir zems atalgojums. Darbs ļoti smags, ir jāstrādā garas stundas, banketos utt. Jaunieši man stāsta, ka aiziet strādāt tirdzniecībā, jo tur darbs ir vieglāks un lielāka samaksa.”

Liepājas Valsts tehnikumā tiek novērots viļņveidīgs profesiju pieprasījums - vienu gadu lielāka interese ir par vienu profesiju, otru gadu par citu. Jaunievedums ir kuģu pavārs. Pavāra – konditora trīsgadīgajā apmācībā arī nākamgad plānots uzņemt tikai vienu grupu.

Jāpiebilst, ka pēdējā laikā Liepājas restorāniem tiek piesaistīti pieredzējuši pavāri no galvaspilsētas. Tomēr, spītējot pavāru trūkumam, Liepājā no 4.- 10. decembrim pirmo reizi notiks Restorānu nedēļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti