Dienas ziņas

Skolai tituls par pedagogam draudzīgāko izglītības iestādi

Dienas ziņas

Aizputē piemin Mārtiņu Freimani

Lauku bērniem pusdienas skolā garšo

Lauku bērniem pusdienas skolā garšo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kas notiek ar skolēnu pusdienām un kādi ir ēšanas paradumi? – LTV turpinām šķetināt tematu, jo līdz šim ir pierādījies, ka situācija skolās ir diezgan atšķirīga. Pretēji vispārpieņemtajam viedoklim, ka laukos gan skolēni apēd visu, sižetos atklājās arī cita prakse. Taču Zemgales kolēģiem stāsts par to, ka viņu sastaptie bērni labas pusdienas novērtē un skolā pavārīte bieži tiek saukta par mīļāko un labāko cilvēku. Un ne jau tikai tāpēc, ka veikals tālu un rocība vecākiem nav tik liela.

 

Kandavas novada Matkules sākumskolā mācās vien 35 audzēkņi, un visa skola šeit ir kā viena liela ģimene un bērniem tas patīk.

Skolniece Vanesa Jēgere slavē pavāri: „Un galvenais jau ir tā pavārīte.. - Ko viņa tādu garšīgu taisa? – Visu kaut ko, un, kad ir, piemēram, skolai dzimšanas diena, garšīgas kūkas taisa!”

Starpbrīžos skolas dārzā allaž atrodams  arī kāds augļu mīļotājs, bet ziemā no pašu āboliem tiek gatavots kompots un ķīselis. LTV filmēšanas grupas viesošanās reizē mazajiem matkulniekiem pusdienās arī gaļas zupa un plovs. Pavārīte stāsta, ka 1,40 eiro esot pietiekama summa, lai varētu dabūt arī papildporcijas, un gribētāju netrūkst.

„Viņi labprāt zupas ēd, par ko Pārtikas un veterinārais dienests,  kad atbrauc, brīnās, ka Matkules bērni ēd zupas. Bet viņi tiešām ēd… Nu saldos.. visus ēdienus viņi ēd ļoti labprāt,” gandarīta ir  skolas pavāre Inese Brensone.

Jāpiebilst gan, ka mācību iestāde atrodas tālu no apdzīvotām vietām, un neēst skolā nozīmē neēst pusdienas vispār, tomēr tas laukos neesot galvenais iemesls.

Apstiprinājums tam gūstams arī Annas Brigaderes pamatskolā Tērvetes novadā, kur iespējas aizskriet līdz veikalam lielākas, bet izmantojot to vien retais.

„Jā, ļoti garšīgi šeit gatavo. Man garšo viss, ko taisa, nu dažreiz kāda zupa negaršo,” atzīst skolniece Anna Girstuna.

Pagatavot garšīgu un vienlaikus veselīgu ēdienu esot grūtāk, bet ne neiespējami. Pie sāls pieradušās garšas kārpiņas var apmānīt ar veselīgām garšvielām, bet galvenais jau ir mīlestība un atbildības sajūta, pārliecināta ir šefpavāre Māra Meļķerte: „Piedāvājuma klāsts, izejvielas tagad ir daudz lielāks, kā bija kādreiz, bet galvenais jau ir pavāra sirdsapziņa. Ja viņš dara to ar mīlestību, tad gala rezultāts sanāk tāds, ka bērni ēd!”

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti