Latgaliskais zīmols kļūst arvien populārāks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latgaliskais ir kā oga, ko nekautrējas lietot paši latgalieši un  kā īpašu un kolorītu vērtību bauda Latgales viesi. Latgaliskais zīmols kļūst ar vien biežāk pielietos, un ne tikai kultūras jomā - mūzikā vai dzejā.

Amatnieki un mājražotāji savus ražojumus sāk saukt latgaļu mēlē. Tirgū jau parādījies "Latgolys špeks ar casnākim" jeb speķis ar ķiplokiem, tūristus te cienā ar guļbišnīkim un šmakovku. Bet Preiļos darbojas pirmais latgaliešu veikals „Ūga” jeb „Oga”, kur līdztekus pašu kūpinājumiem var nopirkt piemēram „sipisņīku” un „ogurkus”.

Savējiem tas ir saprotami, kamēr iebraucējiem skan un lasās neparasti.

Roberts no Saunas pagasta bieži iegriežas Preiļu tirdzniecības centrā „Ūga”. Ja Rīgā nereti lāgā nevarot izprast, kādā valodā un kas rakstīts veikalos, tad te viss saprotami. Tiesa, nelatgaliešiem dažas „šiltes” veikalā „Ūga” varētu raisīt jautājums, smejas Roberts.

„Ūgas” saimnieki ir Ingūna un Aigars Zīmeļi. Aigars uzsver, ka pāriet uz latgalisko no latviskā bijis sirds aicinājums un vēlme radīt savu latgalisko piedāvājumu tirgū. „No „Ogas” mēs esam kļuvuši par „Ūgu”,” norāda Zīmelis.

Šobrīd „Ūga” jau piedāvā savus kūpinājums. Interese par pašu ražoto ir, atzīst Inga, kas strādā gaļas nodaļā, runā ar pircējiem latgaliski un stāsta, kā tie reaģē uz uzrakstiem veikalā latgaliski. „Protams, ka saprot. Tie, kas nav no Latgales, pārprasa,” saka Inga, piebilstot, ka bieži cilvēki nesaprot vārdu „biezpiens” latgaļu valodā.

„Ūga” patīk ne tikai pašiem latgaliešiem, to kā kolorītu vietu vērtē arī iebraucēji, Artis pārliecināts, ka tas varētu būt vesels veikalu tīkls, kam noteikti būs savi pircēji katrā reģionā. „Tu ej garām un jūties kā Latgalē – nekur citur Latgalē nav tā, ka viņi izrāda savu latgalisko,” klāsta Artis.

Savus ēdienus - lielākoties siera un gaļas kūpinājums un visbiežāk savu speķi ar kolorīto nosaukumu  „Latgolys špeks ar casnākim” jeb speķis ar ķiplokiem kā latgalisko zīmolu - pa gadatirgiem visā Latvijā un arī ārpus tās ved biedrība „Latgolys golds”. 

Arī tā ir latgaliskā popularizēšana, tāpat kā vārdi latgaliešu mūzikā. Un vēl šobrīd līdztekus viesu namiem un kafejnīcām Latgalē, kas piedāvā, piemēram, savus  guļbišņikus, ideju līmenī vīd doma par „šmakovkas” muzeja izveidi, arī tā būšot viena no gastronomiskajām lietām, kas apliecinās latgaliešu  kolorītumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti