Ķiršu audzētājs: Daudz ogu ir jau šobrīd un daudz vēl būs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šogad padevusies laba agro ķiršu raža, arī vēlo ķiršu netrūks – tā spriež ķiršu audzētājs no Kuldīgas novada Gudeniekiem Ivars Kuntrāts.

Piemājas saimniecības „Kunkuļi” īpašnieks uzskata, ka vēsais pavasaris un vasaras sākums ļāvis ogām lēnāk nobriest un tikai tad nogatavoties.

Savā piemājas saimniecībā „Kunkuļi”, kas atrodas gleznainajos Gudenieku pagasta Basos, viņš audzē aptuveni 10 dažādas ķiršu šķirnes.

„Agros ķiršus vēsais laiks ietekmējis pozitīvi. Ogas ir lielākas tāpēc, ka sanāca ilgāks nogatavināšanās periods, bet oga turpināja augt,” pauž Kuntrāts.

Pagājušā gadā vienas dienas laikā visas ogas apēduši strazdi, ko tādu Ivars savā dārzā vēl nebija piedzīvojis. Šogad šī sērga gājusi secen, strazdu bari pāri ķiršu kokiem vēl nav laidušies. Raža kopumā šogad padevusies ļoti laba, arī no salnām ogas necieta. „Agros ķiršus es tik daudz nebiju vēl redzējis. Zari te bija līdz zemei. Vēlo ķiršu arī būs daudz,” stāsta ķiršu audzētājs.

Ivars spriež, ka ogu laiks šogad sācies divas nedēļas vēlāk, tāpēc būs nopērkamas ilgāk nekā parasti. Viņam tā ir iespēja nopelnīt iztiku papildus savai pensijai.

Ķiršus pārdošanai Kurzemes pusē audzē tikai retais, tāpēc Ivaram Kuntrātam Kuldīgas centrā un tirgū nākas saskarties ar pircēju neuzticību. Bieži cilvēki netic, ka tās viņa paša audzētas ogas. „Cilvēki tiek mānīti un saka, ka es arī tirgoju importa. Importa ogas ir lielākas nekā vietējās. Es nolaužu zaru un vicinu gar degunu, viņš vēl nesaprot,” stāsta Kuntrāts.

Savā piemājas saimniecībā viņš audzē arī plūmes un persikus. Kad reiz aizvedis pārdot persikus, audzētājam atkal nācies piedzīvot cilvēku izbrīnu un pārmetumus, ka diez vai vietējie. Izrādās, persiki Kuldīgas apkārtnē aug tīri labi un lieliski garšojot arī ziemā kompotos.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti