Cilvēkiem vēl aizvien esot maldīgs priekšstats, ka maizes cepšana mājās ir sarežģīts un darbietilpīgs process, atzīst pasākuma iniciatore Māra Tīmane. Arī viņai pašai sen bijusi vēlme pamēģināt, līdz dzimšanas dienā dāvanā saņēmusi kilogramu rudzu miltu. Internetā sameklējusi recepti ieraugam, un tad jau tapuši pirmie kukulīši.
"Tās tradīcijas mēs veidojam paši. Ir kaut kas, ko paņemam līdzi no vecākiem un nododam bērniem. Ja arī mēs to neesam saņēmuši, mēs taču varam sākt un nodot to tālāk," saka Maizes skolas organizatore Māra Tīmane.
Kazdangas pils radošajā laboratorijā gaisā virmo sen aizmirstas bērnības smaržas, atzīst ne viena vien Maizes skolas dalībniece.
Īsti gardumi savulaik bijuši ūdens kliņģeri, kas nepelnīti aizmirsti, bet tagad mazpamazām atgūst savu popularitāti.
Savukārt kurzemnieku galvenie našķi - sklandrauši vēl tiekot šur tur mājās gatavoti, atzīst kazdandznieces.
Maizes skolā, praktiski darbojoties, var pārliecināties, ka šķietami sarežģītais nebūt nav par grūtu, lai to pagatavotu katra saimniece.
"Es atnācu, lai smeltos iedvesmu kaut ko darīt un taisīt mājās. Veikalā viss paliek dārgāks un nav vairs tik garšīgi, tāpēc jātaisa pašiem," atzīst Maizes skolas dalībniece Elīna Reimane.
Dažādu tematisku sen aizmirstu vai mazāk zināmu latviešu tradicionālo ēdienu gatavošanas nodarbības Kazdangas pils radošajā laboratorijā tiek solītas arī turpmāk. Esot domāts arī par vietējo recepšu pierakstīšanu un apkopošanu.