Panorāma

Latvijā un Brazīlijā līgo līdzīgi

Panorāma

Pensionāra dzīvi Japānā iemaina pret karjeru Latvijā

Latvija - siera ēdāju lielvalsts

Katrs Latvijas iedzīvotājs ik gadu apēd 17 kg siera

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Jāņu svinībās katrā kārtīgā ģimenē neiztrūkstoša sastāvdaļa ir Jāņu siers. Ar vai bez alus, tas pēc katra paša izvēles, bet sieru Latvijā ēd pamatīgi. Satistika rāda, ka katrs iedzīvotājs, ieskaitot zīdaiņus, gadā apēd 17 kilogramus siera. Un, lai gan Latvijas piena kombinātos gatavo daudz un dažādu šķirņu sierus, pie mums visvairāk tiek patērēts Krievijas un Holandes siers.

Viens par otru skaistāks un saulaināks siera ritulis pirmsjāņu dienās pircējus sagaida Rīgas centrāltirgū. Lai gan cenas visur vienādas – 6 lati par kilogramu, pie dažām pārdevējām pat sastājas rinda. Pircējam, kas pārzina sierus, ir ļoti svarīgi, kā siers tapis.

Siera gatavotāja no Ķekavas novada Anita stāsta, ka siera recepte ir īpaša, jo tajā vairāk mīlestības. Siers ir dzeltenā krāsā, Anita atklāj, ka liek klāt olas, sviestu un kurkuma saknīti. „Siers ir veselīgs, garšīgs. Latvieši taču kādreiz visu vasaru ēda piena produktus,” tā Sarmīte, siera gatavotāja no Skaistkalnes.

Lai gan mājas sieri varētu būt gatavoti pēc līdzīgas tehnoloģijas, katrā novadā saimniecēm tomēr ir savi paņēmieni, kā tikt pie garšīga siera. Kalupes pagasta Arāju saimniece Lidija dara šādi: četrus litrus piena uzkarsē līdz 85 grādiem, pielej klāt skābi, kas savelk, piekaisa sāli un ķimenes. Tas ir siers aizņemtai lauku saimniecei, visa darbība neaizņem pat pusstundu. „Iepriekšējā vakarā taisu, kad meita saka – būs ciemiņi! Meitām garšo ar rozīnēm, iecienījuši esam ar ķimenēm,” stāsta Lidija.

Pēc statistikas katrs Latvijas iedzīvotājs apēd gadā 17,2 kilogramus siera. Grieķi, francūži un itāļi patērējot ap 30 kilogramiem, bet arī mēs ar saviem 17 kilogramiem varam lepoties.

Siera izvēles ziņā esam nemainīgi. „Gadu no gada Krievijas un Holandes siers. Siera klubs daudz strādā ar pārējo sieru popularizēšanu, bet neko nevaram izdarīt, jo tā ir iegājies, lieto gan zupās, gan karbonādēs, var arī kūkās,” skaidro Siera kluba prezidente Vanda Davidanova.

Siers cilvēka organismam piegādā kalciju, kas ir vajadzīgs stipriem kauliem, zobiem un kupliem matiem. Pēc Siera kluba prezidentes stāstītā, dienā cilvēkam vajadzīgi 100 grami siera, viena glāze piena un glāze skābpiena dzēriena. Ja nelieto sieru, var apēst 200 gramus biezpiena.

Vienalga, vai gatavots piena kombinātā vai lauku saimnieces virtuvē, siers ir pozitīvs produkts un nepieciešams gan lielam, gan mazam. Ar siera ēšanu tikai Jāņu dienā gads gan nebūs piepildīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti