Karjeras nedēļā Rēzeknes sākumskolas skolēni gatavo saldumus un mācās tos pārdot

Šajā nedēļā 83 Latvijas pilsētās un novados notika Karjeras nedēļa. Šo pasākumu jau septīto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. Dažādas tikšanās un radošas aktivitātes šajā nedēļā notika arī Rēzeknes pilsētas izglītības iestādēs,  piemēram, Rēzeknes sākumskolā, kur skolēni iepazina uzņēmēja un konditora profesiju.

Karjeras nedēļā Rēzeknes sākumskolas skolēni gatavo saldumus un mācās tos pārdotLāsma Zute

    Rēzeknes sākumskolā piekto un sesto klašu skolēni iepazina konditora profesiju, pašiem praktiski darbojoties un kopīgi gatavojot kaut ko garšīgu. Skolēni sadalījās komandās, paši gatavoja, sagatavotajam produktam veidoja reklāmu un to mēģināja pārdot skolas tirdziņā. tādējādi nācās ietvert nevien konditora, bet jau krietni plašāku profesionālo prasmju loku.

    “Mēs gatavojām šokolādes kūku. - Paši vai palīdzēja kāds? - Tētis tikai nedaudz palīdzēja, sauca, kas nākošas jāliek. - Bija sarežģīti gatavot? - Ne ļoti, viegli bija”, skolnieki Ermīns, Rihards un Dominiks sarunā stāsta, ka šī nav pirmā reize, kad viņi paši ko gatavo. Tāpēc viss sanācis labi. Arī skolēnu tirdziņā izdevies kūku veiksmīgi pārdot. “Visu izpirka pa kādām desmit minūtēm.”

    Anastasijai, Anetei un Aleksandrai gan sākumā ar pārdošanu neveicās tik labi. “No sākuma mums neviens negribēja pirkt, bet vēlāk visi prasīja, un viss izbeidzās. - Kāpēc negribēja pirkt? - Saldie suši neizskatījās labi, izkusa šokolāde, bet, kad pagaršoja, ka ļoti garšīgi, visi gribēja vēl un vēl.”

    Savu nākotnes profesiju abas komandas gan nesaista ar konditora profesiju.

    “Par ko gribētu kļūt? - Atvērt savu biznesu. - Es arī gribētu būt par uzņēmēju. - Es par robežsargu. - Es laikam par skolotāju. - Es par frizieri. Es gribu kļūt par to, kas taisa animācijas, bet mājās es gribētu gatavot ēdienus, it īpaši saldos,” cits caur citu bērni klāsta.

    Rēzeknes sākumskolas direktore Ilona Stramkale atzīst, ka šāds pasākums palīdz gan skolēniem iepazīt konditora un uzņēmēja profesiju, gan tas ir veiksmīgs un aizraujošs veids, kā skolēniem apgūt jaunas prasmes.

    “Būtībā tur ir tādas gan uzņēmēja spējas un prasmes, gan spēja prezentēt, spēja sadarboties komandā, tās visas jaunās kompetences un prasmes, kas valstī ir nepieciešamas, un mēs ejam līdzi laikam - viss ir iekļauts jaunajā pamatizglītības standartā,” saka sākumskolas direktore.

    Skolēnu sniegumu vērtēja žūrija, kurā viens no pārstāvjiem bija uzņēmējs Andris Filipenoks, Rēzeknes beķerejas un picērijas vadītājs.

    “Patīkami un prieks, ka viņi piedalās šādās iniciatīvās, tas viņu attīstībai ir liels pluss, un arī mums kā uzņēmējiem ir patīkami saprast, ka cilvēki darbojas. Tā ir jaunatne, kas būs nākotnē, kas būs mūsu tālākā ceļa gājēji, un, ja jaunatne tagad to sāk darīt, tad viss ir kārtībā,” spriež uzņēmējs Andris Filipenoks.

    Karjeras nedēļā dažādos pasākumos kopā piedalījās vairāk nekā divi tūkstoši skolēnu no Rēzeknes pilsētas izglītības iestādēm, iepazīstot dažādu profesiju pārstāvjus un saprotot labāk savas intereses.

    Kļūda rakstā?

    Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

    Saistītie raksti
    Latvijā
    Ziņas
    Jaunākie
    Interesanti