Dienas ziņas

Pašvaldības apspriež finanšu izlīdzināšanas modeli

Dienas ziņas

Valmieras teātrī pirmizrāde - "Debesis ir mums"

Uzsākta kampaņa par atbildīgu pārtikas patēriņu

Kampaņa par atbildīgu pārtikas patēriņu Rīgas Centrāltirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

”Beidz spēlēt pārtikas cirku!” - ar šādu devīzi Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā ceturtdien tika atklāta sociālā kampaņa par atbildīgu pārtikas patēriņu. Kampaņa norisinās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ietvaros, tās mērķis – vairot iedzīvotāju izpratni par individuālas rīcības ietekmi uz globāliem procesiem.

Lai gan viena astotā daļa pasaules iedzīvotāju cieš no bada vai nepietiekama uztura, pasaulē ik gadu ārā tiek izmesta trešā daļa derīgas pārtikas. Sociālās kampaņas īstenotāji iesaka pārtiku lietot atbildīgi, dodot priekšroku svaigiem, vietējiem produktiem.

„Tūlīt visi zemnieki sāks stādīt uz sēt un mēs iegūsim svaigu savu produkciju. Šajā brīdī gribam vērst cilvēku uzmanību, kas ir tas, kādu pārtiku viņi izvēlas – vai tā ir sezonālā, vietējā, vai godīgā pārtika. Kas ir godīgā pārtika? Tie var būt arī attīstības valstīs ražoti produkti – kafija, šokolāde - ar bioloģiskās lauksaimniecības logo,” skaidro biedrības “Homo ecos” vadītāja Santa Krastiņa.

Latvijas pārtikas ražotāji ir mūsu lauksaimnieki, un tieši no viņiem atkarīgs, cik veselīgu pārtiku pilsētnieki saņems.

„Brauksim un spriedīsim kopā ar zemniekiem, ko mēs katrs savā sētā darām, kā mēs saimniekojam. Jo katrs lēmums, ko mēs pieņemam, pēc kāda laika kā bumerangs atnāks atpakaļ, un varbūt ar pozitīvu zīmi, varbūt ar negatīvu. Tāpēc katram jābūt atbildīgam par to, ko mēs ēdam un kā cienām savus Latvijas dabas resursus,” norāda Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja, Labas gribas vēstniece Agita Hauka.

Centrāltirgū sakņu paviljons tā vien aicina izvēlēties gan sārtvaidžus ābolus, gan kāpostus, garšaugus, gurķus un tomātus – kas nu kuram tīkamāks. Liela daļa produkcijas ir vietējā. Lai arī lielveikalos neatraidītu zemnieku audzēto, dažkārt iejaucas pašvaldības.

„Pašvaldības dodas uz „Maximu” un „Rimi”, un runā par vietējo zemnieku plauktiem, kur viņus iekārtot. Pašvaldības aktīvi iesaistās šajos pasākumos,” saka Latvijas Pašvaldību savienības ģenerālsekretāre Mudīte Priede.

Par to, lai garšas buķete būtu daudzveidīgāka, piedomā arī mājražotāji. Izrādās, pat mārrutkus var gatavot veselīgi – bez etiķa un cukura.

„Rudenī sagatavoju cidoniju sīrupu, lieku kopā ar mārrutkiem, viss tepat no Latvijas. Arī kāpostu salāti – granātu sulu lieku klāt, ar bietēm krāsa neiznāk smuka…” tā par savu produkciju stāsta mājražotāja Veronika Vecvagare.

Neizmet ēdienu – iegādājies tikai tik daudz pārtikas, cik vari apēst. Samazini gaļas un cukura patēriņu. Atbalsti ģimenes saimniecības – iegādājies pārtiku tieši no zemnieka – tie ir tikai daži no padomiem, ko sniedz sociālā kampaņa, kas visā Latvijā tiks īstenota līdz maija beigām.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti