Dienas ziņas

"airBaltic" svinīgi sagaidījis piecdesmit miljono pasažieri

Dienas ziņas

Mazajiem carnikaviešiem moderna, bet pārāk liela skola

Jaunajam mācību gadam gatavojas arī skolu ēdinātāji

Jaunajam mācību gadam gatavojas arī skolu ēdinātāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tikšanos ar bērniem jaunajā mācību gadā gaida ne tikai skolotāji, bet arī skolu pavāri un virtuves darbinieki. Lai bērnus iepriecinātu, pirmajā mācību nedēļā daudzviet ēdienkartē paredzēti skolēnu visvairāk iecienītie ēdieni. 

Valmieras Viestura vidusskolas virtuves personāls dienu pirms jaunā mācību gada sākuma aizvadīja, kārtojot virtuves traukus un katlus, kā arī spodrinot ēdamzāles telpas. Pavāres pastāstīja, ka arī viņas pēc vasaras ļoti gaida satikšanos ar bērniem. Īpaši rūpīgi pārdomāta pirmās nedēļas ēdienkarte.

Valmieras Viestura vidusskolas virtuves vadītāja Kintija Kareļkova pastāstīja, ka bērnus pusdienās gaida makaroni ar gaļu, biešu zupa, ko bērni ir ļoti iecienījuši, kā arī skolēnu iecienītie salāti.

Šogad skolā būšot vairāk nekā 870 audzēkņu, pusdienas pie kopējā galda ēdot ap 600 skolēnu, citi izvēlas ieturēt maltīti skolas kafejnīcā. Skolas virtuve pamazām saņem arī gatavošanai nepieciešamos pārtikas produktus, pirmie atvesti dažādi sausie produkti – milti, makaroni, griķi. Atsevišķs plaukts atvēlēts produktiem, kas nesatur glutēnu un laktozi. 

"Mēs pagatavojam katram bērnam to, ko vajag. Jo ir arī bērni, kuriem alerģija pret burkāniem un zirņiem, tad mēs kaut ko citu izdomājam," pastāstīja Kareļkova.

Ēdināšanas uzņēmumā, kurš gatavo pusdienas visās Valmieras skolās, atzīst, jauno mācību gadu gaidīja ar bažām, jo ilgi nebija skaidrības par ēdināšanas izmaksām. Nu valdība šīs bažas kliedējusi.

"Mums jau visas skolas sagatavotas pusdienu ražošanai, kolektīvi visur nokomplektēti, darbinieku pietiek. Meitenes vasarā ir atpūtušās, nāks ar pozitīvām emocijām uz darbu un pozitīvās emocijas arī liks katlā," stāstīja uzņēmuma “Kantīne B” valdes priekšsēdētāja Iveta Boša.

Arī vairāk nekā 80 skolu virtuvēs, kur šogad strādās uzņēmums “Žaks-2”, valdot pamatīga rosība, lai sagatavotos skolēnu ēdināšanai. Uzņēmuma pārtikas tehnoloģe Ilona Dreimane norādīja – lai varētu pilnvērtīgi pabarot bērnus, ļoti būtisks bija valdības lēmums palielināt finansējumu 1. līdz 4. klašu skolēnu brīvpusdienām no 1,42 eiro līdz 2,15 eiro par porciju. 

"Tas nenozīmē, ka būs divreiz lielāka porcija, nē. Tas knapi nosedz gan energoresursu, gan arī pārtikas produktu cenas palielinājumu, arī darbaspēka algas palielinājumu.

Bet tajā pašā laikā šis jaunais finansējums ir tas, kas mums ļauj izdzīvot šajā laikā," uzsvēra Dreimane.

Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) norādīja – nav signālu, ka kādā Latvijas skolā jaunajā mācību gadā bērniem nevarētu sagatavot siltas pusdienas. 

"Bērni neēduši nepaliks, bērni tiks paēdināti. Vai to gatavos skolas virtuvē vai piegādās un ēdināšana nodrošināta caur piegādēm, tur pašvaldības ir nodrošinājušas," norādīja LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča.

Līdz ar valdības lēmumu palielināt finansējumu 1. līdz 4. klašu brīvpusdienām visām Latvijas pašvaldībām kopā savos budžetos papildus jārod divi miljoni eiro. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti