Šonedēļ Lielvārdes novada pašvaldībā noslēdzies un izvērtēšana norit iepirkuma konkursam par pārtikas produktu iegādi izglītības iestādēm par 300 000 eiro. No konkursā iesniegtajiem 17 Latvijas un ārvalstu piedāvājumiem vien divi bijuši Lielvārdes novadā reģistrētie uzņēmumi. Pašvaldībā norāda – lai arī priekšroku dotu vietējiem darba devējiem, likumdošana gan paredz, ka prioritārā ir cena.
„Visa likumdošana pasaka, ka ir jāiepērk izdevīgāk un lētāk. Diemžēl valsts likumdošana to lietu ir padarījusi tik sarežģītu uzņēmējiem un procesu tā sadārdzinājusi, ka vietējie ražotāji diemžēl nevar piedāvāt lētāko,” secina Gvido Vītoliņš, Lielvārdes novada domes izpilddirektors.
Arī Lielvārdes zemnieku saimniecības “Kumelītes” īpašnieks Pēteris Vilcāns stāsta:
„Pagājušo gadu es konkursu vinnēju mūsu Lielvārdes novadā, taču tā cena bija uzlikta tāda, ka vienu brīdi dzīvo cūku cena bija pacēlusies un tad jau es gandrīz strādāju pa mīnusiem.”
Šodien Lielvārdes bērnudārzā “Pūt, vējiņi” teju 400 mazajiem novadniekiem galdā gan tiek likti arī vietējo novadnieku audzētie dārzeņi. Šefpavāre Aija Veide uzsver – svarīgākais jau ir nodrošināt svaigu un pēc iespējas ekoloģiskāku pārtiku:
„Noliktavā pastāvējusi prece nekad nebūs tāda, kā tikko no koka noplūkts ābols vai viņš pastāvējis jau. Loģiski, ka gribētos savējos.”
Vecākās grupas auklīte Ilze gan piebilst, ka bērniem „garšo plovs, frikadeļu zupa, makaroni ar malto gaļu.”
Arī pašvaldības pārstāvji norāda, ka tiekot meklēti veidi, kā tomēr sekmēt novada uzņēmēju atbalstu. Piemēram, iepirkuma procedūras organizējot detalizētāk.
„Šinī gadījumā bija 18 daļas, iepirkumu sadaļas, lai varētu konkrēti pa nozarēm, teiksim, āboli un bumbieri, vai medus un tādā veidā, lai varētu nostartēt vietējie uzņēmumi,” spriež Vītoliņš.
Savukārt Saeima aizvadītās nedēļas ceturtdienas sēdē pieņēma grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas paredz uzdot valdībai izstrādāt tā saucamā zaļā iepirkuma prasības un piemērošanas kārtību pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumiem, tādējādi atbalsot vietējos ražotājus un veicinot Latvijas sezonālo produktu patēriņu valsts un pašvaldību iestādēs.