Dienas ziņas

Skolēni Latvijai atved trīs bronzas medaļas

Dienas ziņas

Rīgas zoodārza lūšu mazuļiem doti vārdi

Iecavnieki cīnās ar uzņēmumu radītajām smakām

Iecavā uzvirmo uzņēmumu radītas nepatīkamas smakas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Līdzās tveicei un auto izplūdes gāzēm Iecavas novadu pārņēmušas arī dažādas smakas no pieciem ražošanas uzņēmumiem. Kā skaidro Valsts vides dienestā, galvenais iemesls to izplatībai esot anomālie laika apstākļi, tomēr daļa atbildības jāuzņemas arī uzņēmumiem.

Jau vairāk nekā divas nedēļas teju par Iecavas vizītkarti kļuvušas nepatīkamas smakas, kas iedzīvotājiem ārkārtīgi augstā gaisa temperatūrā logus ļauj atvērt vien retu reizi. “Faktiski smaka ir jūtama katru dienu dažādos laika posmos. Dažreiz tas ir agri no rīta, dažreiz vēlu vakaros. Citreiz arī pa dienu,” stāsta iecavniece Kristīne.

Vairums ražošanas uzņēmumu uzbūvēti pilsētas ziemeļu pusē, lai ierastie valdošie dienvidu un rietumu vēji smakas nestu prom no pilsētas. Tomēr no 16. līdz 27. jūlijam, pārbaudot iedzīvotāju sūdzības, Valsts vides dienests (VVD) izrakstījis 20 protokolus par smakām.

Noteikt izdevies piecus smaku veidus, ko radot pieci Iecavas uzņēmumi, kas no dažādām dabīgām izejvielām ražo biogāzi un arī siltumu.

“Šāda situācija pavisam noteikti vismaz 50% ir šo laika apstākļu dēļ. Protams, uzņēmumi ir saņēmuši arī dažus aizrādījumus par nevietā uzglabātām izejvielām, ir lūgts pārsegt, ir lūgts samazināt izvešanas biežumu, arī no dažām izejvielām atteikties. Darām, ko varam, bet ražošanu apturēt diez vai būs iespējams,” saka VVD Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis.

Kā VVD rīkotās tikšanās laikā iedzīvotājiem skaidroja dienesta pārstāvji, lielākais smaku avots – dūņas, kas uz Iecavu tiek vestas no Jelgavas attīrīšanas iekārtām, pašreiz netiekot piegādātas. Savukārt pārtraukt digestāta izvešanu neesot iespējams, jo sākusies lauku mēslošanas sezona. Turklāt Latvijā neesot noteikumu, kas aizliegtu digestāta izvešanu, kā arī nav noteikts temperatūras režīms, kādā to drīkst iestrādāt augsnē.

“Šonedēļ ievērojami tika samazināti fermentālie atlieku uzkrājumi lagūnā, un attiecīgi es domāju, ka šis jautājums būs izsmelts. Ticiet man – tā nav patīkama situācija, neskatoties uz anomālajiem laika apstākļiem. Un šo pieredzi mēs noteikti ņemsim vērā, risinot ilgtermiņā šo jautājumu,” sola SIA ''Egg Energy ''valdes loceklis Jevgēņijs Rjabko.

Gan “Balticovo” meitas uzņēmumam ''Egg Energy'', gan ''Iecavas Agro” uzlikts par pienākumu veikt regulārus smaku mērījumus. Tāpat uzņēmumiem ''Balticovo'' un ''Egg Energy'' uzdots sākt darbu pie smaku emisiju limita projektu izstrādes. Termiņš, kādā projekts jāizstrādā, neesot noteikts.  Tas tikšot uzsākts, kad no laboratorijas tiks saņemti smaku mērījumu rezultāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti