Gaļu no zemnieku lopkautuvēm varēs pārdot tikai Latvijā

Jau drīzumā lopkopjiem būs iespēja izveidot nelielas kautuves savās saimniecībās. Šādu iespēju paredz izskatīšanai valdībā virzītās atvieglotās prasības nelielu kautuvju ierīkošanai. Tiesa, kaujamo dzīvnieku skaits nelielajās kautuvēs būs ierobežot,s un iegūto gaļu drīkstēs realizēt tikai pašmāju tirgū.

„Šobrīd ir vajadzīgas vairākas telpas, lai veiktu šo kaušanas procesu un apstrādi,” saka Irita Lāce, Zemkopības ministrijas speciāliste. Viņa arī stāsta, ka pašreizējās prasības lopkopjiem savu kautuvju izveidei ir grūti uzpildīt un pēc viņu iniciatīvas tapa atvieglotāki nosacījumi.

Saskaņā ar tiem nelielajās kautuvēs nevajadzēs teju katrai darbībai savu telpu, bet pietiks ar divām, trim. Tur varēs kaut dažādus lopus un veikt arī citas nepieciešamās darbības. Kaujamo lopu skaits būs ierobežots, un šādās nelielās kautuvēs iegūtu gaļu drīkstēs pārdot tikai Latvijas tirgū.

„Tie, kas vēlēsies, varēs uz šīm atvieglotājām prasībām izbūvēt kautuves pie saimniecībām tuvāk. Nebūs tā problēma, kas šobrīd tiek identificēta, ka lielās kautuves mazu galvu skaitu neņem pretim, neņem tās kaut. Attāluma problēma, transporta izmaksas samazinātas. Ka nav jāved uz lielo kautuvi kaut - var nokaut turpat un vietējā apvidū pārdot,” skaidro Lāce.

Mazsalacas gaļas liellopu audzētājs Mareks Bērziņš stāsta, ka iespēja veidot nelielas kautuves pie saimniecībām ļaus samazināt mazu un vidējie lopu audzētāju tēriņus, it īpaši transporta izmaksas. Tas ļauj cerēt, ka arī produkta gala cena tirdzniecībā būs zemāka. Tāpat produkts veikala plauktā varētu būt kvalitatīvāks. „Uzlabojas gaļas kvalitāte sakarā ar to, ka ļoti ātri šo dzīvnieku aizved, nokauj un tikpat ātri šī gaļa aiziet apritē. Dzīvniekam nav stresa, nav kreņķu, tā lieta tiek izdarīta ātri. Kas arī nav mazsvarīgi lopu audzētājiem - tas, kas tiek nokauts šajās mazajās lopu kautuvēs, tas ir viņa lops, ko saņem. Šajās lielajās kautuvēs tas ne vienmēr ir izsekojams,” atzīst Bērziņš.

Lopu audzētājs pieļauj, ka pēc atvieglotākiem nosacījumiem šādas nelielas kautuves katrā novadā varētu izveidot uzņēmīgākie vidēja mēroga lauksaimnieki. Tie lopu kaušanas pakalpojumu par noteiktu samaksu varētu piedāvāt pārējiem apkaimes lopkopjiem. „Pārējie zemnieki tad ņem pakalpojumu. Šādā veidā šīs izmaksas krītas un šis kautuves un ganāmpulka turētājs vinnē uz to, ka viņš visu var ātri un operatīvi izdarīt. Jo nav nevienam noslēpums, ka lielajās kautuvēs, lopu aizvedot, viņš bieži vien tur stāv trīs dienas bez ēšanas un dzeršanas, kamēr sagaida savu kārtu,” stāsta Bērziņš.

Atvieglotākas prasības nelielo kautuvju izveidei gan nenozīmēs mazāku Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzību. Ja šie atvieglotākie nosacījumi gūs valdības atbalstu, tie stāsies spēkā uzreiz pēc publicēšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti