Sadaļas Sadaļas

Eiropas aizsardzībai piesaka arī Rucavas balto sviestu

Zemkopības ministrija (ZM) pagājušās nedēļas beigās Eiropas Komisijai Eiropas Savienībā (ES) aizsargātajai ģeogrāfiskās izcelsmes norādei pieteikusi Rucavas balto sviestu, liecina ZM informācija.

Ministrijā norāda, ka Rucavas baltā sviesta gatavošanā netiek atdalītas piena sūkalas. Ražošana notiek mājsaimniecības apstākļos pēc tradicionālas metodes – krējumu maisot ar koka karoti pulksteņrādītāju kustības virzienā. Tiklīdz sāk atdalīties pirmie sūkalu pilieni, tā trauku liek sildīt uz plīts vai karsta ūdens peldē un krējumu maisa, līdz iegūst mīkstu, plastisku, nedaudz spīdīgu un viendabīgu masu.

"Pamatu saiknei ar ģeogrāfisko apgabalu veido "Rucavas baltā sviesta” senās vēsturiskās tradīcijas, pagatavošanas metodes un reputācija konkrētajā apgabalā," norāda ZM.

Rucavas balto sviestu mājsaimniecībās gatavo kopš 20. gadsimta sākuma. Tā gatavošanas receptes ir nodotas no paaudzes paaudzē. Arī pašlaik gandrīz katrā rucaviešu mājā tiek gatavots Rucavas baltais sviests, zina teikt ministrijā.

Rucavā ik gadu tiek pulcināti Rucavas baltā sviesta darināšanas meistari, rīkotas meistarklases un semināri. Rucavas baltais sviests kopā ar vārītiem kartupeļiem vai lauku rupjmaizi ir ēdienkartē piedāvājumā tūristiem tradicionālās kultūras programmā, piebilst ZM.

ES aizsargāto produktu kategorijas 

  • Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrs (Protected Designation of Origin) – tajā var iekļaut tikai tādus produktus, kurus ražo tikai noteiktajā teritorijā. Turklāt arī pamata izejviela ir izgudrota un iegūta šajā vietā.
  • Aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrs (Protected Geographical Indication) – tajā var iekļaut tādus produktus, ja vismaz viens to ražošanas posms notiek noteiktajā teritorijā.
  • Tradicionālo produktu reģistrs (Traditional Speciality Guaranteed) – tajā iekļauj produktus, kuru sastāvs vai pagatavošana saistīta ar kādām senām tradīcijām.

Avots: Eiropas Komisija

Jau ziņots, ka Eiropā ar dažādām kvalitātes zīmēm aizsargāti aptuveni 1300 dažādās ES valstīs ražoti produkti.

Līdz šim ES aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā ir ierakstīti Carnikavas nēģi.

Savukārt tradicionālo produktu reģistrā iekļauti arī sklandrauši, salināta rudzu rupjmaize, kā arī Jāņu siers. Bet Eiropas Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā iekļauti Latvijas lielie pelēkie zirņi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt