E vielu špikeris atvieglos uztura produktu izvēli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Izglītojošā projekta „Lasi, pirms ēd!” ietvaros ar ārstu, uztura speciālistu un pārtikas tehnologu līdzdalību izveidots E vielu jeb pārtikas piedevu špikeris. Izveidotais E vielu špikeris ļaus labāk iedzīvotājiem orientēties E vielu labirintos un atvieglos produktu izvēli uzturā.

E vielu špikeris publicēts projekta mājas lapā www.lasipirmsed.lv sadaļā E vielas.

Latvijā ar likumdošanu ir atļauts izmantot vairāk nekā 300 pārtikas piedevas jeb E vielas pārtikas produktu ražošanā. Tās visas ir drošas uzturā. Tomēr projekta „Lasi, pirms ēd!” iniciatori aicina iedzīvotājus izvērtēt, kādus produktus lietot uzturā, un vai labāk nebūtu izvēlēties produktus bez nevajadzīgiem produktu uzlabotājiem. Lai skaidrotu E vielu pielietojumu, ekspertu vadībā izveidots špikeris, kas tiks projekta gaitā papildināts ar jauniem ekspertu skaidrojumiem.

„Katra paša ziņā ir kādus pārtikas produktus izvēlēties uzturā, tomēr vislabāk ir dot priekšroku pēc iespējas dabiskākiem produktiem bez nevajadzīgiem uzlabotājiem," norāda Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs un projekta iniciators Andis Brēmanis. „Atļauto E vielu sarakstā ir vairāk nekā 300 pārtikas piedevu un daļu no tām nebūtu pareizi uzskatīt par uzturā nevēlamām. Kā klasiskākos piemērus var minēt citronskābi, etiķi un sodu, ko mēs paši aktīvi lietojam ēdienu pagatavošanā, marinēšanā un konservēšanā.

Mēs visbiežāk uzturā ēdam lielākoties vienus un tos pašus produktus, tāpēc pēc marķējuma varam iepazīties ar to sastāvu un, balstoties uz to, gudri veikt savus pirkumus. Mēs varam izvērtēt, cik vajadzīgas un pamatotas ir pievienotās E vielas un vai nav analogi produkti bez E vielām. Jāatceras, ka visas pārtikas piedevas radušās pircēju pieprasījuma rezultātā, jo pērkam izskatīgu, garšīgu produktu, kam ir atbilstoša konsistence un kuru var ilgi uzglabāt!”

Kā Latvijas Radio stāsta kustības vadītāja Inese Ozoliņa, nolūks ir pievērst uzmanību mūs ikdienas ieradumiem un produktu izvēlei, cik tie ir dabīgi un veselībai atbilstoši: "Šis saraksts ir tapis kopā ar ekspertiem tā iemesla dēļ, ka ne visas e-vielas ir sliktas, piemēram, skābējot gurķus mēs izmantojam etiķi, kā arī daudziem ēdieniem mēs mājās izmantojam citronskābi un citas vielas, kas skaitās pārtikas piedevas, ko izmanto arī ražotāji, bet kas neatstāj nekādu ietekmi uz mūsu veselību. Kopā ar ekspertiem un ar dažādām asociācijām mēs izveidojām tādu kā špikeri, kurā var ikviens palūkoties un izdarīt savus secinājumus,par to, ko viņš ēd un kādus produktus viņš ēd, un palīdzēt veikalu plauktos izvēlēties tādus produktus, kuros nav šīs e-vielas vai produktus, kuros ir mazāk kaitīgas e-vielas."

Projekta „Lasi, pirms ēd!” mērķis ir mainīt sabiedrības ēšanas paradumus, dodot priekšroku gudrām pirkšanas tradīcijām. Projekta ietvaros ikviens ir aicināts iesaistīties simboliskā vēstnešu kustībā, ikdienā rūpīgi sekojot produktu sastāvam, izvēloties produktus bez mākslīgiem pārtikas uzlabotājiem, it sevišķi bez garšas un krāsas pastiprinātājiem.

Lai sekmētu sociāli atbildīgu ražošanas tradīciju veidošanos, projektā aicināti iesaistīties arī ražotāji. Pirmie uzņēmumi, kas iesaistījušies projektā, ir a/s „Hanzas Maiznīcas”, SIA „Milda KM”, a/s „Tukuma Piens” un a/s „Rīgas Dzirnavnieks”, kas mainījuši ražošanas tradīcijas, lai arvien vairāk ražotu produktus bez pārtikas piedevām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti