Suņu graužamsiera ražotne Preiļos darbojas jau trīs gadus un ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas nodarbojas ar šādu našķu izgatavošanu. Uzņēmuma dibinātāja un vadītāja Aija Parlagreko, kas kopā ar ģimeni jau vairākus gadus dzīvo Nepālā, produkta ideju ir aizguvusi no vietējiem iedzīvotājiem un, adaptējot to pagatavošanas tehnoloģiju, Latvijā ir organizējusi tā ražotni dzimtajā pilsētā.
"Šis produkts - čurpijs - ir ļoti populārs šeit, vietējie cilvēki to izmanto pārtikā. Viens no nepāliešiem šo produktu ir aizvedis uz tirdziņu uz Ameriku un sācis pārdot kā suņu kaulus, un es domāju, kāpēc šo tradīciju mēs neturpinātu arī Eiropā," sacīja Aija Parlagreko, uzņēmuma “Himalayan International” dibinātāja.
Nepālā čurpijs tiek gatavots no jaku govju piena, Latvijā to veido no biezpiena. Tas ir siers bez piedevām un sāls, kas divus mēnešus tiek žāvēts, lai beigās pārtaptu par graužamkaulu suņiem. Pašlaik nedēļā tiek pārstrādāta viena tonna izejvielas, no kā sanāk teju 400 kilogrami gatavā produkta.
Uzsākot ražošanu, ambīcijas par plašu produkcijas eksportu lolotas netika, stāsta Aija. Sākumā produkts ieinteresēja Poliju, tad Lielbritāniju. Pašlaik graužamsieru eksportē arī uz Vāciju, Dāniju un Nīderlandi. Lielākie apjomi - viena tonna mēnesī, nonāk Lielbritānijā, tāpēc tiek ievērotas arī īpašas svara un garuma prasības.
"Mēs sevi nereklamējām no mutes mutē, izstādes izstādē un latvieši kaut kā ļoti, ļoti lēni..., kaut gan mēs ļoti mēģinājām tikt tirgū," saidroja Aija. Ražotnes darba procesu nodrošina seši cilvēki un Aijas sadarbības partneris Latvijā. Kaut arī pati Aija Preiļos ierodas reizi gadā, ikdienas komunikācija par darba jautājumiem norisinās nemitīgi.
"Man ir kolosāla komanda, kolosāls partneris Latvijā, notiek ļoti aktīva sadarbība caur ''Whatsapp''. Es darbojos vairāk ar mārketingu, klientiem," tā Aija. Šobrīd pieprasījums pēc produkcijas ir audzis, norāda Aija, un, lai uzņēmums spētu nodrošināt attiecīgu piedāvājumu, nākamajā gadā ražotne turpinās savu darbību plašākās telpās.