Cik maksā pusdienas Kurzemes skolu ēdnīcās?

Kāpēc Grobiņas ģimnāzijā pusdienas maksā vairāk nekā citās tuvējās apkārtnes skolās? Vai skolēni ir apmierināti ar cenu un ēdiena kvalitāti? To centušies noskaidrot Grobiņas ģimnāzijas audzēkņi, kuru videosižets kļuva par vienu no uzvarētājiem mediju pratības iniciatīvas “Pilna doma” konkursā.

Grobiņas ģimnāzijā komplekso pusdienu piedāvājums maksā 1,42 eiro, tikmēr netālajā Ata Kronvalda Durbes pamatskolā - 1,29 eiro. Savukārt Nīcas vidusskolā ēdienu izvēlies pats, un labas pusdienas var nopirkt, nemaksājot vairāk par vienu eiro, stāsta krievu valodas skolotāja Olga Furmanova, kura strādā visās trīs skolās. “Skolēniem pusdienas ir krietni lētākas Nīcā,” viņa saka.

Zemākas cenas ir arī Aizputes vidusskolā, stāsta vācu valodas skolotāja Ilze Poprovska. “Pirmkārt, mani ļoti pārsteidza, ka ēdiens ir garšīgs un katrs skolēns var izvēlēties atkarībā no piedāvājuma un tā, cik viņš vēlas ēst. Otrkārt, tas maksā tikai 90 centus. Par mazu naudu ļoti garšīgas pusdienas.”

"Pilna doma"

Iniciatīvas “Pilna doma” mērķis ir radīt vidusskolēnos interesi par kvalitatīvu žurnālistiku, rosinot viņus kļūt par atbildīgiem mediju lietotājiem un satura radītājiem. Portāls LSM.lv ir viens no projekta sadarbības partneriem.

Daļa Grobiņas ģimnāzijas vecāko klašu skolēnu ēdnīcas piedāvājumu vairs neizmanto. Piemēram, Andžela Rudzīte stāsta, ka kopā ar klasesbiedrenēm nopirkušas elektrisko tējkannu un pusdienās ēd ar vārošu ūdeni aplietas auzu pārslas. Pēteris Andersons uzskata, ka skolas ēdnīcā ir arī pārāk skaļi, jo vienlaikus pusdieno gan jaunāko, gan vecāko klašu audzēkņi.

Cenu atšķirību nespēj izskaidrot arī skolas direktora vietniece Alda Cinkus: “Es varu balsīties tikai uz savām zināšanām un sarunām ar saviem kolēģiem citās skolās. Manuprāt, mūsu skolā cenas nosaka absolūti viss.”

Viņa skaidro, ka uzņēmuma darbiniekiem ir jānopelna, ir jāiepērk atbilstošas kvalitātes produkti un atbilstošā kvalitātē arī jānopelna.

Skolēni secina, ka Latvijā nav vienotas sistēmas un katra skola var izvēlēties ēdinātāju pati, turklāt ir novadi, kur pašiem faktiski jāmaksā tikai produktu cena, bet algas ēdnīcas darbiniekiem sedz pašvaldība. Līdz ar to būtiski atšķiras arī piedāvājums un porcijas cena.

Sižeta autores:

Sintija Gruškēvica, Paula Grundmane, Andžela Rudzīte, Evelīna Žvagule (Grobiņas ģimnāzija).

Latvijā
Ziņas
Jaunākie
Interesanti