„E viela ir tā viela, kas produktā nokļūst ražošanas procesā. Es pilnībā saprotu domu, ka kaut ko vajag pielikt, lai viņš nesaskābtu divās dienās, bet - vai vajag kaut ko pielikt, lai viņš būtu spilgti sarkans? Varētu arī nepielikt,” stāsta Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis.
Viņš piebilst, ja ikdienā cilvēks pārtiek tikai no tūbiņās un citādos iepakojumos esošas pārtikas, tad tam var būt sekas. Tāpēc jāpievērš cilvēku uzmanība tam, ko viņi ēd un viņiem pašiem arī ir jāinteresējas, ko ēd.
Pretēji izplatītajam uzskatam, ka bērni labprāt pārtiktu tikai no saldumiem, viņi paši, vismaz daži no tiem, apgalvo pretējo. Viņi pārliecinoši teica – gāzētus dzērienus nedzer un arī čipsus neēd. Uzsvars jāliek uz augļiem un dārziņiem, it īpaši tagad, vasarā. „Zemenes, visādus dārzeņus, augļus, veselīgu ēdienu, negribas izaugt lieliem, resniem, vājiem,” stāsta Tomass.
Lai arī pieaugušie nebūtu resni un vāji – ir jārūpējas par savu veselību un jāskatās, kāds ir sastāvs produktiem, kurus pērkam veikalos. “Lasi, pirms ēd!” - aicina diētas ārsti. Daudzos produktos mūsdienās var atrast mākslīgās pārtikas piedevas, jeb E-vielas. „Šīm E-vielām ir cukurs, potenciālās tauku vielas,” norāda Brēmanis.
Pievērst uzmanību E-vielu daudzumam produktos aicina arī Pārtikas un veterināra dienesta (PVD) speciālisti. PVD inspektori regulāri pārbauda gan ražošanas procesus, gan produktus veikalu plauktos. Ja E-vielu vai citu piedevu daudzums ir lielāks par normu, dienestam ir tiesības izņemt produktu no pārdošanas un sodīt to ražotāju.
PVD pārstāve Vineta Grīnberga zina stāstīt, ka pēdējais gadījums, kad produktā tika atrastas aizliegtas pārtikas piedevas bija saistīts ar gaļas izstrādājumiem. Lai arī pircēji būtu modri un izvēlētos produktus bez E-vielam, šogad tiks īstenots izglītojošs projekts. Tas būs vērsts arī ražotājiem, lai uzņēmēji ražotu produktus bez pārtikas uzlabotājiem.