Izvēlēties ķirbi grebšanai nemaz nav tik vienkārši. Miza nedrīkst būt pārāk bieza, un lielās ogas formai jābūt apaļai.
"Man ir divi bērni. Ja diviem bērniem jāgriež ķirbis, nevar ņemt vienu maziņo. Jābūt lielam, uzkrītošam," pastāstīja Juris.
Tikmēr tirgotāji zināja teikt, ka ne vienmēr tie oranžie un ideāli apaļie būs tie garšīgākie.
"Es ar to grebšanu tā mazāk. Ja kādiem jauniešiem, lai jau priecājas. Varbūt, kad izgrebj, tad apēd, varbūt ir daļa, kas tā dara," sacīja Gints, kurš tirgo ķirbjus.
"Viņiem jau patīk, kas ir apaļš. Oranžā krāsā ir dzīvesprieka krāsa. Un šajā tumšajā laikā, iedomājaties, noliek oranžu ķirbīti, un tas uzreiz izstaro siltumu, piesaista skatienu. Lai būtu labs ķirbis tam visam procesam, ir jāpieiet ar mīlestību. Bez mīlestības nav nekas," pauda Aija.
Pieprasījums ir arī pēc karstas ķirbju krēmzupas, ko par labu atzīst pat tie, kam šādas zupas nav cieņā. Noslēpums esot garšvielās.
"Sieva, kad taisīja ķirbju zupu, pielika čili. Un tad, kad čili klāt, tad baigi garšīgi sanāk. Un arī ķirbji mums šogad ir kaut kādi "Muskat", nevis dzeltenie. Garšīgāki," atklāja Kārlis.