Sabiedriskie mediji kopā ar "Ziedot.lv" kopīgā akcijā aicina palīdzēt Ukrainai, ziedojot līdzekļus, par ko no Latvijas ražotājiem iegādāsies Ukrainas armijai nepieciešamo aprīkojumu, militāro apģērbu un īpašu pārtiku. Šādi tiek atbalstīti gan ukraiņi, gan veicināta ražošana un inovācijas Latvijā.
Kalorijām bagātāks
SIA "Kronis" Bauskā ražo vairāk nekā 200 dažādus pārtikas produktus, pamatā zupas un mērces. Jau četrus gadus uzņēmumā karavīriem top arī sausās pārtikas pamatēdieni, kas iepakoti paciņās un paredzēti ēšanai brīžos, kad nav iespējams pusdienot ēdnīcā.
"Šis ir autoklāvs, kurā produktu liek iekšā, sterilizē noteiktā režīmā, temperatūrā, derīguma termiņš arī ir ilgs," zupu un gatavo ēdienu cehā ar uzņēmuma ikdienu iepazīstina ražošanas vadītāja Lāsma Pinte.
Šobrīd "Kronis" ražo deviņus dažādus sausās pārtikas pamatēdienus, piemēram, liellopu gulašu ar griķiem, kartupeļus ar maltās gaļas mērci, dārzeņu sautējumu ar vistas gaļu. Kā uzņēmumā stāsta, izejvielas ir no Latvijas, gan dārzeņi, gan graudaugi. No ikdienas produkcijas pārtika karavīriem atšķiras ar lielāku kaloriju daudzumu. Pamatēdienam līdzi nāk sildelements, kuru ražo Amerikas Savienotajās Valstīs. Tas atrodas atsevišķā iepakojumā, kurā, ievietojot šo paku un ielejot nedaudz ūdeni, 15 minūtēs var iegūt līdz 80 grādiem karstu ēdienu.
Domās un darbos kopā ar Ukrainu!
Godinot Ukrainas neatkarības dienu 24. augustā, sabiedriskie mediji un "Ziedot.lv" 3 nedēļu garumā vienojas atbalsta akcijā Ukrainai, aicinot ziedot Ukrainas aizstāvjiem.
Šajā laikā sabiedrisko mediju saturā ikdienas ziņas par Ukrainu papildinās īpašas intervijas un reportāžas no kara zonas, stāsti par ukraiņu ikdienu Ukrainā un Latvijā.
Ziedot iespējams, zvanot 90204113 (maksa par zvanu 5 eiro ar PVN) vai ziedot.lv/ukrainai.
Uzņēmums saņēmis arī Aizsardzības ministrijas grantu produktu izstrādei, un laba sadarbība izveidojusies ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāti un profesori Sandru Muižnieci-Brasavu. Viņa uzsver, ka, gatavojot pārtiku karavīriem, būtiskākais ir derīguma termiņš, veselīgums un svars.
Svarīgi, ka Latvijā ražots
"Svarīgi, lai šis produkts tiktu Latvijā ražots un lai uzņēmumi, kas šo produkciju ražo, būtu Latvijā esoši uzņēmumi, kuriem Latvijā paliek nodokļi. Lai tās izejvielas būtu vietējās, lai gatavais ēdiens ir mīkstajā pakā ar garu realizācijas termiņu, kuru var uzglabāt jau bez ledusskapja ļoti garu laika periodu. Tad, kad sākās kovids, lielākā problēma bija ar loģistiku, ar transportēšanas iespējām, un, ja arī kāda krīze notiek, tad ir būtiski, lai izejvielas ir vietējās," Latvijas Radio skaidroja Muižniece-Brasava.
SIA "Kronis" tirdzniecības daļas pārstāve Ilze Krusta informēja, ka uzņēmumā strādā 50 darbinieki un pārtikas paku ražošana karavīriem uzņēmumam dod lielāku stabilitāti.
"Šis pasūtījums nodrošina cilvēkiem lielāku apjomu darbam, nodrošina uzņēmuma noslogošanu, protams, ka tas uzņēmumam ir ļoti labi," viņa norāda. Uzņēmuma darbinieki ievērojuši, ka garšas kārpiņas katrai valstij citas. Atšķirības pat esot Baltijas valstu vidū.
Tā kā uzņēmuma ražotās pārtikas pakas nonāk arī pie karavīriem Ukrainā, Latvijas Radio jautāja, vai no viņiem ir kādas atsauksmes.
"Sākumā bija atsauksmes, ko viņi ēd labprātāk un kas tā kā nav ar viņu ēšanas kultūru saistīts. Bet otrs atzinums bija, ka viss ir ļoti garšīgs jebkurā gadījumā."
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore Sandra Muižniece-Brasava stāsta, – karavīru ēdināšanā iesaistījušies arī citi Latvijas pārtikas ražotāji un tiks papildināts arī sauso pārtikas uzturdevu pamatēdienu klāsts.
Vēl jānorāda, ka pianists Andrejs Osokins, rīkojot ikgadējo Brīvības festivālu, daļu no ziedojumiem atvēlēja, lai arī Ukrainas iedzīvotājiem sagādātu Latvijā ražotās uzsildāmās maltītes.