2020. gadā partijas no valsts saņēma 4,52 miljonus eiro; sešām – neatbilstības tēriņos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudot politisko partiju un to apvienību 2020. gada pārskatus un finansiālās darbības, konstatēja, ka sešas partijas, kuras saņēma valsts budžeta finansējumu, tā izlietošanā pieļāvušas neatbilstības likuma prasībām.

KNAB informēja, ka pārbaudēs izvērtēja partiju saņemto biedru naudu, iestāšanās naudu, ziedojumu un piešķirtā valsts budžeta finansējuma izlietošanas atbilstību Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām.

Kopumā 2020.gadā desmit politiskajām partijām un to apvienībām tika piešķirts un izmaksāts 4,52 miljoni eiro valsts budžeta finansējums,

un no šī finansējuma politiskie spēki izlietojuši 3,93 miljonus eiro.

Pārbaužu laikā KNAB konstatēja, ka sešas politiskās partijas, kuras 2020. gadā saņēma valsts budžeta finansējumu, tā izlietošanā pieļāvušas neatbilstības likuma prasībām. Tāpēc partijām piemēroti naudas sodi kopsummā 2200 eiro, un valsts budžetā atmaksājami finanšu līdzekļi 146 tūkstoši eiro.

Visbiežāk politiskie spēki nav ievērojuši vienas minimālās mēnešalgas ierobežojumu attiecībā uz valsts amatpersonas atalgojuma segšanu un ierobežojumu vienai mērķu grupai izlietot ne vairāk nekā 60 % no attiecīgajā gadā saņemtā valsts budžeta finansējuma. Vienlaikus KNAB lēma vienai politiskajai partijai 2022.gadā uz gadu pārtraukt valsts budžeta finansējuma izmaksu, jo partija pretlikumīgi izlietojusi daļu no tai 2020.gadā piešķirtā finansējuma.

Saskaņā ar KNAB iesniegto informāciju partijas 2020. gadā ziedojumos kopumā saņēmušas 590 tūkstošus eiro. Savukārt iestāšanās naudās un biedru naudās, kas tās maksātājam pārsniedz vienu minimālo mēnešalgu kalendārajā gadā, partiju biedri iemaksājuši kopsummā gandrīz 138 tūkstošus eiro. Pārbaudot šo pozīciju, KNAB konstatēja, ka

trīs politiskās partijas pretlikumīgi saņēmušas ziedojumus.

Tādējādi KNAB lēma par finanšu līdzekļu atmaksu, uzdodot politiskajām partijām ieskaitīt valsts budžetā 4 tūkstošus eiro. Tāpat KNAB divas politiskās partijas sauca pie administratīvās atbildības par saņemto ziedojumu iesniegšanas kārtības neievērošanu, piemērojot naudas sodus kopsummā 85 eiro. 

Vienlaikus KNAB gada pārskatu pārbaužu laikā septiņas politiskās partijas sauca pie administratīvās atbildības par pārskatu iesniegšanas kārtības neievērošanu, piemērojot partijām naudas sodus 4350 eiro. 

Šobrīd deviņas politiskās partijas, kuru darbība turpinās, valsts budžetā nav iemaksājušas KNAB administratīvo pārkāpumu procesos iepriekš piemērotos naudas sodus un nav veikušas finanšu līdzekļu atmaksu kopsummā vairāk nekā 116  tūkstoši eiro. Savukārt 11  partijām, kuru darbība ir izbeigta un pret kurām uzsākts likvidācijas process, ir 872 tūkstošu eiro parādsaistības ar valsti par KNAB pieņemtajiem lēmumiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti