Jau otro reizi mājas kafejnīcu dienās piedalās Kaspara Upenieka ģimene no Rudbāržiem. Viņu lauku sēta "Zviedri" ar smiltsērkšķu un zemeņu stādījumiem atrodas blakus gleznainajam Rudbāržu meža parkam. Smiltsērkšķu dārzs ir pirmais, ko ierauga viesis, apmeklējot saimniecību. Kaspars mājas mantojis no vectēva, un jaunā ģimene pirms 10 gadiem izlēmusi, ka tā būs laba vieta dzīvošanai. Tā sācies arī smiltsērkšķu dārza stāsts.
"Nācās šeit kādam saimniekot – apsaimniekot īpašumu.
Mēs saskatījām šo vietu kā ļoti perspektīvu, piemērotu dzīvošanai, arī nelielai saimnieciskās darbības veikšanai. Pamazām esam iekopuši.
10 gadu laikā esam iestādījuši smiltsērkšķu dārzu. Lai nav tā, ka visas cerības liekam tikai uz smiltsērkšķu dārzu, iestādījām arī zemenes," Latvijas Radio pastāstīja saimnieks.
Šogad košais smiltsērkšķu dārzs uzrunājis arī putnu tūkstošus, kas pamielojošies ar gandrīz visu šī gada ražu. Kas tāds piedzīvots pirmo reizi, norādīja Kaspars.
"Ogas ir, var redzēt, ka putni ķērušies klāt arī šīm ogām, ir iekodušies. Nekas, šīs zars vēl ir glābjams, nogriezīsim, nolasīsim bojātās ogas, lai nebojātu pārējo ražu. Centīsimies kaut ko saglabāt. Apgriezīsim krūmus un gatavosimies nākošajai sezonai."
Neskatoties uz to, mājas kafejnīcas apmeklētājiem vēl būs iespēja redzēt koši oranžās ogas, baudīt smiltsērkšķu lapu tēju un bada pankūkas ar zemeņu vai smiltsērkšķu mērci, kā arī citus gardumus. Mājas kafejnīcu dienās ģimene piedalās jau otro reizi, pastāstīja Kaspars:
"Tas ir gana interesants pasākums, un mēs iesaistām draugus, kuri mums palūdz sagatavot ēdienu, apkalpot klientus.
Tā ir, protams, atpazīstamība un reklāma, kas ir viens no galvenajiem faktoriem. Kad esam tirdziņos, mēs aicinām pie sevis uz dārzu, bet reti kurš atbrauc.
Cilvēki kautrējas, bet tad šī nu ir tā iespēja, kad tas ir izsludināts plašāk, tad var redzēt dārzu un kādā vidē tas viss aug."
Rudbāržos radītie produkti ieguvuši zīmolu "zeltaogas.lv". Tur top ne tikai sulas, bet arī pastilas no zemenēm un smiltsērkšķiem. Tiem dots Rudbāržiem veltīts nosaukums "Rudbāržu gardums".
""Rudbāržu gardums" tāpēc, ka esam Rudbāržos un gribējās Rudbāržu vārdu nest tālāk Latvijā. Iespējams, arī pasaulē," skaidroja Kaspars.
Pirms ciemošanās viesus aicina sazināties
Pirms doties uz kādu no mājas kafejnīcām šajā nedēļas nogalē Kuldīgas novadā, Kuldīgas novada tūrisma attīstības centra vadītāja Jana Bergmane cilvēkiem atgādināja, ka vajadzētu iepriekš pieteikties, atrodot kontaktus mājas kafejnīcu lapā internetā, un uzzināt, vai iespējams kādu vietu vēl apmeklēt. Mājas kafejnīcu iniciatīva Latvijā ir kļuvusi ļoti populāra, un piedāvājums ir plašs.
"Tās nav ikdienas kafejnīcas. Cilvēki gatavojas, jārēķinās ar aptuveno [viesu] skaitu, jāsagādā produkti, porcijas, lai aptuveni saprastu. Tas bija lūgums, kas bija izskanējis sociālajos tīklos un bukletos," skaidroja Bergmane.
Bergmane uzsvēra, ka iniciatīva rīkot mājas kafejnīcas noteikti palīdz atpazīstamībai. Kaut arī tas vairs nav tik unikāls notikums, kā tas bija sākotnēji Lībiešu krastā un pie suitiem, jo tagad tas notiek jau daudzviet, iespēja apmeklēt dažādas vietas Latvijā cilvēkus uzrunā.
"Tā ir iespēja tūristiem, ceļotājiem un arī vietējiem iedzīvotājiem uzzināt un apciemot tās saimniecības, kur ikdienā nav iespējams iegriezties vai neko par to nezina.
Saimniecības ļoti gatavojas šim pasākumam, sakopjot vidi, plānojot aktivitātes, ēdienkartes, uztver kā svētkus un ļoti pie tā piedomā," sacīja Bergmane.
Mājas kafejnīcas Kuldīgas novadā atvērs savas durvis 14 vietās. Liela daļa pasākumā piedalīsies pirmo reizi.