Dienas ziņas

Juhansone tiek pie vadoša amata Eiropas Komisijā

Dienas ziņas

Tabores pagastā vandāļi izposta kapus

Aicina atbalstīt www.acisietskola.lv

10 000 neredzīgo un tikai 14 suņi-pavadoņi. Aicina atbalstīt apmācības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā ir 10 000 neredzīgu cilvēku un tikai 14 īpaši apmācīti suņi, kas ir viņu pavadoņi. Tāpēc daudzu cilvēku lielākais palīgs joprojām ir balts spieķis. Īpašā kampaņā ne tikai aicina atbalstīt šo suņu skolu, bet arī atgādina par satiksmes drošību. Piemēram, to, ka pacelts balts spieķis ir kā stop zīme un vadītājam jāapstājas vienmēr, kad ielas malā to ierauga.

Servisa suņu biedrības “Teodors” biedres Līgas Ķikutes pavadonis ir Rīga – gudrs, apdomīgs un ļoti prātīgs suns. “Rīga ir manas acis, cīņu biedrene, labākā draudzene un labā feja,” saka Līga.

Diemžēl to nevar teikt par apkārtējiem. Īpaši daudz pārpratumu bija laikā, kad Līga, kura savas acis neslēpj aiz melnām brillēm, pa Rīgu pārvietojās ar balto spieķi. “Kad es staigāju ar spieķi, bieži bija komentāri – trakā ar nūju vicinās. Un tramvaja pieturā pajautāja – meitenīt, kas jums tā par fizkultūru,” atceras Līga.

Iespējams, iemesls apkārtējo nezināšanai par balto spieķi ir tas, ka neredzīgo ielās nav daudz.

“Man vadītāja apliecība ir desmit gadus un principā tikai vienu reizi ir sanācis palaist gājēju ne pāri gājēju pārejai. Ārzemēs ir daudz, daudz vairāk. Taču no autoskolas atceros, ka cilvēki var šķērsot ielas ne pie gājēju pārejām, un mums viņi ir jālaiž. Daudzi to nezina,” saka autosportists Jānis Baumanis.

“Ja autovadītājs stāv uz pārejas, viņam aiz muguras vēl viens, vēl viens, tad sunītis to uztver kā šķērsli un ved mani apkārt. Beigās es atrodos krustojuma vidū,” skaidro Līga.

Katrs, kurš vēlas atbalstīt suņu apmācību, to var izdarīt mājaslapā acisietskola.lv. “Gan privāti, gan uzņēmumi var ziedot. Apmācīt vienu suni izmaksā 10 000 eiro, divi ar pusi gadu un tad vēl jāiztur eksāmens.”

Pagaidām Latvijā uz katriem 677 neredzīgiem cilvēkiem ir tikai viens suns – pavadonis. Bet ziedotā nauda palīdzēs apmācīt jaunus pavadoņus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti