Dienas notikumu apskats

NATO karavīri Latvijā

Dienas notikumu apskats

Nelegālo un arvien degošo Jūrmalas atkritumu īpašniece savu atbildību nesaskata

ZZS sola atbalstīt Ābramas atkārtotu apstiprināšanu

ZZS sola atbalstīt Ābramas atkārtotu apstiprināšanu Konkurences padomes vadītājas amatā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kuras dēļ pagājušajā nedēļā nobremzēta Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājas Skaidrītes Ābramas apstiprināšana uz otro pilnvaru termiņu, otrdien, 20.jūnijā, valdības sēdē tomēr atbalstīs viņas pārapstiprināšanu. To pēc pirmdien, 19.jūnijā, notikušās tikšanās ar Ābramu solīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kurš gan neslēpj, ka ir jautājumi, kuros KP vadītājas un politiķu viedokļi atšķiras.

Svētdien, 25. jūnijā, beidzas KP priekšsēdētājas Ābramas pilnvaru termiņš. Atbilstoši Ekonomikas ministrijas ierosinājumam valdībai jau pagājušajā nedēļā bija jālemj par Ābramas apstiprināšanu uz otro pilnvaru termiņu, taču lēmuma pieņemšana tika atlikta, jo ZZS pieprasīja tikšanos ar Ābramu.

Pēc pirmdien notikušās sarunas ZZS Saeimas frakcijā gan Skaidrīte Ābrama, gan ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdis notikušo sarunu raksturoja kā konstruktīvu.

"Bija gan pozitīvs, gan tas, ko man pārmeta, kur es neesot ieklausījusies (..). Bet tā bija tāda konstruktīva saruna.

Man ļoti patika, ka atklāti tika pateikts, kas tieši nav apmierinājis," teica Ābrama. "Droši vien tā ir tā pati pašvaldību tēma un publisku personu izraisīti konkurences kropļojumi."

Tikmēr ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis pēc tikšanās neslēpa, ka ir jautājumi, kuros politiķu un KP vadītājas viedokļi nesakrīt. Tomēr otrdien valdības sēdē ZZS ministri atbalstīšot Ābramas atkārtotu apstiprināšanu amatā.

"Mūsuprāt, bija arī punkti, kuros mūsu viedokļi atšķīrās, bet kopumā mūsu frakcijai un arī ministriem ir Ābramas kundzi atbalstošs viedoklis," teica Brigmanis, kurš gan nevēlējās atklāt, kāds ir domstarpību iemesls.

"Tas bija mūsu iekšējā sarunā, es negribētu tās akcentēt. Es pat neteiktu, ka tā bija neapmierinātība, drīzāk savādāks redzējums uz vienu vai otru jautājumu," atzina ZZS Saeimas frakcijas vadītājs.

No Ābramas teiktā noprotams, ka viņa par vienu no savām prioritātēm uzskata tieši ZZS pārstāvjiem netīkamos centienus ierobežot pašvaldību nodarbošanos ar uzņēmējdarbību.

Lai KP varētu aktīvāk reaģēt uz gadījumiem, kad pašvaldības kropļo konkurenci, nepieciešami Konkurences likuma grozījumi, kuru izskatīšana valdībā jau kādu laiku tiek bremzēta.

"Konkurences likums absolūti ignorē to, ka publiskas personas – gan valsts, gan pašvaldību uzņēmumi, var neievērot konkurences neitralitātes principu. Tas ir vajadzīgs arī mūsu likumā. (..) Gan rudens sabiedriskās domas aptaujā, kur bija ļoti liels respondentu loks, gan arī pavasarī notikušajā uzņēmēju aptaujā aptuveni divas trešdaļas saka, ka Latvijā būtiskus konkurences pārkāpumus rada nepamatotas priekšrocības dažiem tirgus spēlētājiem. Un uzņēmēji neredz nekādu vēlmi strādāt, ja viņi redz, ka tiek nepamatoti diskriminēti," atzina Ābrama.

ZZS ietekmīgais partijas "Latvijai un Ventspilij" priekšsēdētājs Aivars Lembergs, kurš pagājušajā nedēļā pārmeta KP "utu meklēšanu", uz tikšanos ar Ābramu nebija ieradies.

Sarunā ar žurnālistiem Ābrama iebilda Lemberga paustajam, ka padome tikai meklē "utis kažokā".

"Es nezinu, no kurienes Lembergs ir guvis šādu informāciju. Viņš arī šodien nebija šeit, un prezentācijā bija arī parādīts, ka mēs tiešām nodarbojamies ar nopietnām lietām.  Ja ir ierosinātas pārkāpumu lietas, notiek nopietna izmeklēšana. Un tās utis – tās mēs risinām ar brīdinājumiem, pārrunu procedūrām, atbildam uz iesniegumiem.

Es gribu pateikt, ka Konkurences padomei ir ļoti profesionāls personāls, ļoti profesionāli darbinieki, kuriem nav laika meklēt utis kažokā, bet kuri risina nopietnus jautājums. Paldies viņiem," teica KP vadītāja.

 Ābrama atzina, ka, turpinot darbu, viens no svarīgākajiem jautājumiem būs konkurences situācijas sakārtošana starp publiskām un privātām personām. Tāpat jāstiprina arī pati KP, strādājot pie darbinieku motivācijas, tostarp atalgojuma jautājuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti