Zviedrijā SEB banku grupai 95 miljonu eiro sods par trūkumiem cīņā ar naudas atmazgāšanu Baltijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Zviedrijas finanšu regulators "Finansinspektionen" ceturtdien Zviedrijas banku grupai "SEB Group" piemērojis naudassodu viena miljarda kronu (95 miljonu eiro) apmērā par trūkumiem naudas atmazgāšanas novēršanas noteikumu ievērošanā Baltijas valstīs.

Regulators izmeklēšanu bija sācis pēc Zviedrijas raidorganizācijas SVT novembrī paustās informācijas, ka vairāki SEB konti Igaunijas struktūrvienībā reģistrēti ar vārdiem, kuriem vajadzēja bankai raidīt brīdinājumus par iespējamu naudas atmazgāšanu.

"SEB nav pietiekami noteikusi naudas atmazgāšanas riskus Baltijas struktūrvienībās un bijuši trūkumi pārvaldībā un kontrolē," skaidro "Finansinspektionen".

Noteiktais naudassods ir visu laiku otrs lielākais, kādu piemērojis Zviedrijas finanšu regulators, atpaliekot tikai no citai zviedru bankai – "Swedbank" – martā noteiktā 360 miljonu eiro naudassoda. Arī to piesprieda par trūkumiem naudas atmazgāšanas novēršanas noteikumu ievērošanā Baltijas valstīs.

SEB paziņojusi, ka analizēs šo lēmumu.

Agnese Strazda: Par SEB grupas auditu un sodu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Savukārt Latvijas SEB bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda uzsvēra, ka audita process, kura rezultāts ir ceturtdien tapis zināms, nav nekas negaidīts SEB grupai, jo tā pēdējos mēnešos ļoti aktīvi sadarbojusies gan ar finanšu uzraugu Zviedrijā, gan Baltijas valstīs.

Strazda arī uzsvēra, ka noteiktais soda apmērs neietekmēs SEB grupas darbību ne Zviedrijā, ne Baltijas valstīs.

Liela mēroga novērtējums Baltijā un Zviedrijā ir pabeigts, un tas tikai stiprināja SEB grupu un parādīja uzlabojamas puses, savukārt klientiem nekādu neērtību saistībā ar to nebūs.

Zviedrijas mediji atgādina, ka regulators izmeklēšanu sāka pēc raidorganizācijas SVT publiskotās informācijas par problēmām SEB Igaunijas struktūrvienībās.  Jau iepriekš sodu par līdzīgiem pārkāpumiem bankas Latvijas struktūrvienībām piemēroja arī Latvijas  Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Dace Jansone aģentūrai LETA norādīja, ka FKTK cieši sadarbojās ar Zviedrijas un Igaunijas valstu uzraugiem, sniedzot FKTK rīcībā esošo informāciju, tostarp par iepriekš FKTK veikto pārbaudi "SEB bankā", kas noslēdzās ar 2019.gada decembrī noslēgto administratīvo līgumu un piemēroto sodu 1,79 miljonu eiro apmērā.

"Banka izstrādāja pasākumu plānu 2017.gadā veiktajā pārbaudē konstatēto trūkumu novēršanai un iekšējās kontroles sistēmas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā pilnveidošanai. FKTK, nosakot piemērojamās soda naudas apmēru, ņēma vērā, ka Latvijas "SEB banka" jau bija veikusi būtisku daļu no pasākumu plānā noteiktajiem pasākumiem, tostarp, veiktas divas ārējās revīzijas, pilnveidoti iekšējie normatīvie dokumenti, pilnveidotas informācijas tehnoloģijas sistēmas klientu darījumu uzraudzības nodrošināšanai," skaidroja Jansone.

Administratīvais līgums starp FKTK un "SEB banku" arī paredzēja turpmākos pasākumus, ko banka apņēmās noteiktajos termiņos pilnībā izpildīt.

"Vienlaikus uzraudzības darbs turpinās visu šo laiku un FKTK ir saziņā gan ar "SEB banku", gan Zviedrijas un Baltijas valstu uzraugiem, visa saņemtā informācija tiek rūpīgi izvērtēta un tiek lemts par tālākiem nepieciešamajiem uzraudzības pasākumiem," piebilda Jansone. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti