Zviedrijā atceļ plānoto 5G frekvenču izsoli – tiesa skatīs apsūdzības pret «Huawei»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Zviedrijas tiesa uz laiku ir atcēlusi iepriekš pieņemto lēmumu, kas aizliedz Ķīnas telekomunikāciju kompānijai ''Huawei'' iesaistīties Zviedrijas 5G tīkla būvniecībā. Šī iemesla dēļ nedēļas sākumā tika apturēta arī plānotā 5G frekvenču izsole. Ķīnas varas iestādes ir paziņojušas, ka Zviedrijas telekomunikāciju regulatora aizliegumi varētu atstāt ietekmi arī uz zviedru uzņēmumu darbību Ķīnā.

Zviedrijā atceļ plānoto 5G frekvenču izsoli – tiesa skatīs apsūdzības pret «Huawei»
00:00 / 03:35
Lejuplādēt

Pēc tam, kad drošības apsvērumu dēļ šī gada jūlijā Lielbritānija kļuva par pirmo Eiropas valsti, kas aizliedza kompānijai ''Huawei'' piegādāt savas tehnoloģijas 5G telekomunikāciju tīkla būvniecībai, Zviedrija drīz pēc tam kļuva par pirmo Eiropas Savienības valsti, kas arī ieviesa šādu aizliegumu. Vēl pirms šiem aizliegumiem Amerikas Savienotās Valstis bija izteikušās, ka Ķīnas oficiālās varas iestādes izmanto lielākās tehnoloģiju kompānijas, lai spiegotu Pekinas labā. Gan Ķīna, gan uzņēmumi šādus apgalvojumus noliedz. Un to šovasar paziņoja arī kompānijas ''Huawei'' vecākais pārstāvis Eiropas Savienībā Abrahams Lju.

''Mēs Eiropā neesam nekādi jaunpienācēji. Mēs šeit esam darbojušies un bijuši uzticami partneri jau gandrīz 20 gadu. Eiropas varas iestādēm un politiķiem būtu jābūt pietiekami lielai pārliecībai par saviem operatoriem, kuri ir vieni no vadošajiem operatoriem pasaulē, kuriem ir vieni no augstākajiem kiberdrošības standartiem pasaulē, kā arī augstākās klases eksperti šajā nozarē,'' uzsvēta Lju.

Eiropas Komisija šovasar arī norādīja, ka, izbūvējot 5G infrastruktūru, dalībvalstīm būtu jāpievērš lielāka uzmanība tehnoloģiju piegādātāju diversificēšanai, kā alternatīvas piedāvājot tieši Ziemeļvalstu kompānijas – somu ''Nokia'' un zviedru ''Ericsson''.

Oktobra beigās Zviedrijas Pasta un telekomunikāciju regulators PTS aizliedza izmantot ķīniešu kompāniju ''Huawei'' un ZTE tehnoloģijas Zviedrijas 5G infrastruktūras būvniecībā. Ar šādu lēmumu

ķīniešu kompānijas faktiski tika nosauktas par apdraudējumu nacionālajai drošībai. Šāds regulatora lēmums gan uzreiz izraisīja asu pretreakciju no oficiālajām Ķīnas varas iestādēm.

''Ķīnas tirgus ir atvērts Eiropas kompānijām, ieskaitot Zviedrijas uzņēmumus, taču Zviedrijas puse bez jebkādiem pierādījumiem ir diskreditējusi Ķīnu un vērsusies pret ķīniešu telekomunikāciju kompānijām. Zviedrijai būtu jāizvēlas objektīva un godīga attieksme un jāatceļ tās nepareizais lēmums, lai izvairītos no negatīvas ietekmes uz līdz šim normālo ekonomisko un tirdzniecības sadarbību starp abām valstīm, kā arī lai izvairītos no negatīvām sekām zviedru kompāniju darbībai Ķīnā,'' Ķīnas ārlietu ministrijas runasvīrs Žao Ļijans aicināja Zviedriju pārdomāt savu lēmumu.

Arī pati kompānija ''Huawei'' bija iesniegusi apelācijas sūdzību, uzsverot, ka Zviedrijas iestāžu apgalvojumi ir nepamatoti, tie pārkāpj cilvēku pamattiesības un Eiropas Savienības tiesīguma pamatprincipus. ''Huawei'' apgalvoja, ka aizliegums, kas neļauj Zviedrijā iegādāties jaunu tās saražoto aprīkojumu, kā arī uzliek par pienākumu demontēt jau uzstādītās ''Huawei'' 5G tehnoloģijas, nodarīs nelabojamu kaitējumu kompānijas darbam.

Šīs nedēļas sākumā Stokholmas administratīvā tiesa šo aizliegumu uz laiku atcēla, uzdodot Zviedrijas telekomunikāciju regulatoram sniegt papildu skaidrojumus savām apsūdzībām, lai lietu varētu izvērtēt pēc būtības. Šāds tiesas lēmums noveda pie tā, ka telekomunikāciju regulators bija spiests atcelt otrdien plānoto 5G frekvenču izsoli.

Dažādās Eiropas Savienības valstīs attieksme pret ''Huawei'' un citām ķīniešu tehnoloģiju kompānijām ir ļoti atšķirīga. Lai arī Eiropas Komisija ir aicinājusi pievērst vislielāko uzmanību drošības jautājumiem, daudzas valstis, tostarp Vācija, ir izlēmušas atļaut arī ''Huawei'' ražoto tehnoloģiju izmantošanu 5G infrastruktūrā, gan neatvēlot tai centrālo lomu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti