Zvejnieki: Nēģu lomi šoruden nav bagāti; cena pat vairāk par 15 eiro/kg

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rit trešais mēnesis, kopš atļauta ir nēģu zveja, taču Salacgrīvas novada nēģu zvejnieki atzīst – šis rudens nav bagāts ar lomiem. Tāpēc arī pircējiem jārēķinās, ka lēta šī delikatese nav - cepti nēģi maksā 15 eiro un pat vēl vairāk kilogramā. Bet nēģu zvejnieki ir pārliecināti, ka īstais zvejas laiks nēģiem vēl priekšā, jāgaida tikai, lai laiks un arī ūdens Salacā paliktu vēsāks un pūstu īstais vējš, kas nēģim liek meklēt ceļu uz upi.

Zvejnieks Ainars Duncītis Salacgrīvas otrajā nēģu tacī rāda lomu, kas nedēļu krāts, lai būtu ar ko cienāt nēģu svētku apmeklētājus, kuru ar katru gadu paliek arvien vairāk. Lai būtu, ko likt galdā Salacas malā tača saimnieks Visvaldis Šrenks vāra arī zivju zupu.

„Visa zveja tiek bremzēta ar silto laiku. Atpūtniekiem – kolosāli, bet zvejniekam -  nekā…,” viņš bēdīgi secina.

Arī Svētupes nēģu zvejniekam Oļegam  Sumčemko par šī rudens lomiem komentārs ir īss: „Švaki! Nēģu nav… nēģu dievs ir dusmīgs… Nav ūdeni iedevis. Daba – sauss, silts, zems ūdens, viss ir pret…”

Taču Salacas pirmajā nēģu tacī tā saimnieks Aleksandrs Rozenšteins tik pesimistisks nav, jo katru gadu jau esot savs tukšais laiks – arī pagājušajā gadā nēģi parādījušies pēc svētkiem, tad pa nakti reiz pat 150 kilogrami nēģu dabūts.

Nēģu zvejnieki nepiekrīt arī apgalvojumam, ka nēģu skaits ir sarucis un jūrā to paliek mazāk – statistika rada, ka svārstības ir minimālas.

Protams, līdz ar to, ka nēģu lomi šoruden nav bagāti, arī to cena ir visai augsta. Taču zvejnieki atzīst - kolīdz pieaugs nozveja, cena kritīsies. Tā, protams, kritīsies vispirms zvejniekam, bet vai to sajutīs pircējs, tas jau  gan uzpircēju un pārstrādātāju ziņā.

Nēģu zveja ilgst no 1.augusta  līdz 1.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti