Zvārdē attīstīs zaļo griķu pārstrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kurzemē attīstās bioloģiski audzētu zaļo griķu pārstāde. Plānots, ka pārstrādātā produkcija nonāks eksporta tirgos, jo pagaidām Latvijā šādam produktam ir salīdzinoši mazs noiets. Bioloģisko griķu audzēšanai un pārstrādei pievērsies viens no Saldus novada Zvārdes pagasta zemniekiem Egils Kreicbergs savā saimniecībā SIA „Ķērkliņi”.

Zvārdē attīstīta zaļo griķu pārstrādi
00:00 / 04:41
Lejuplādēt

Saldus novada Zvārdes pagastā Egils Kreicbergs un viņa ģimene strādā jau no 90. gadiem, galvenokārt pievēršoties mežizstrādei un lauksaimniecībai. Laikam ejot, radusies arī ideja par bioloģisko saimniekošanu, nodalot to no konvencionālās.

„Bioloģiskā saimniecība ir bāzējusies Zvārdes pagastā, kur ir zemākas auglības augsnes, lielāks meža dzīvnieku blīvums, kas arī nosaka to, ka nepieciešamas sēt kultūras, kuras neprasa tik lielus ieguldījumus un lai nav tik lieli zaudējumi, jo ir gadi, ka zvēri novāc ražu,” atklāj Egils Kreicbergs.

Griķi ir pateicīgi audzēšanai vairāku faktoru dēļ, skaidro saimnieks:

„Griķiem vajadzīgi mazāki ieguldījumi, var izmantot savu sēklas materiālu. Griķis spēj konkurēt ar nezālēm, kas nav mazsvarīgi, saimniekojot bioloģiski.”

Visi šie faktori kļuva par pamatu bioloģisko griķu audzēšanai, vēlāk arī idejai par pārstrādes iespējām, kam jau izdevies piesaistīt Eiropas Savienības līdzfinansējumu, izbūvējot pārstrādes cehu un iepērkot pat Ķīnā tam piemērotu iekārtu.

Egils Kreicbergs stāsta, ka brūnās krāsas griķi, kas ir tvaicēti un pārsvarā zināmi plašākam cilvēku lokam, ir vieglāk pārstrādājami, taču viņa saimniecība pievērsusies tieši zaļajiem griķiem.

„Ir pagājuši pietiekami daudz gadu, kopš zaļo griķi cilvēks nav ēdis un aizmirsis, kā garšo tīrs griķis bez tvaicēšanas. Jo tvaicējot griķis iegūst spēcīgu aromātu, tāpēc zaļo griķi var ļoti labi izmantot konditorejā, nemaz nevar pateikt, ka tas ir griķis.”

Pagaidām viss vēl ir bērna autiņos, arī tā var sacīt par uzsākto biznesu, jo sadarbības partneri šobrīd tiek meklēti starptautiskos tirgos, piemēram, Vācijā, kur ir lielāka interese par bioloģiski audzētiem produktiem, stāsta saimnieks. Latvijā šajā tirgū jau daļa lauksaimnieku strādā, taču

pie zaļajiem griķiem Latvijas pircējs vēl ir jāpieradina, lai būtu to iespējams tirgot lielos apjomos, kāds ir arī saimniecības plāns.

Saimniecībā bioloģiski izaudzē arī ķimenes, ko sākuši iepirkt „Ķelmēnu” maizes ražotāji. Pagaidām Latvijā bioloģiski audzētu ķimeņu pieprasījums ir neliels.

„Uzrunāju lielākus pārfasētājus, bet viņiem bioloģiskais produkts nav tik pieprasīts, tieši bioloģiskās ķimenes. Realizācija ir ārpus Latvijas, Ķelmēni paņēma vienu ceturto daļu, plus šī gada ražu. Stipri ierobežota realizācija Latvijā,” spriež saimnieks.

Griķu pārstāde sākusies tikai šogad, taču pašlaik cehs klusē, jo tiek izbūvēts otrais stāvs un uzstādītas mūsdienīgas iekārtas kvalitātes nodrošināšanai. Plānots, ka pārstrādes cehā varētu saražot aptuveni 50 kilogramus gatavās produkcijas stundā, iegūstot attīrītus griķus, putraimus un miltus. Zvārdē griķu pārstrāde bāzēsies uz lieliem iepakojumiem un lieliem pārstrādes apjomiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti