Žurnāliste: Valstij nav jāiegādājas LG akcijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas valstij pašreizējā sociālajā un ekonomiskajā situācijā, kā ar lūkojoties Latvijas gāzes tirgus perspektīvā, nevajag iegādāties uzņēmuma „Latvijas Gāze” (LG) 47% akciju, Latvijas Radio pirmdien  pauda žurnāliste Aiga Pelane.

Vācijas uzņēmums EON „Ruhrgas”, kam pieder 47% LG akciju, vēlas tās pārdot, piedāvājot tās nopirkt Latvijas valstij.

Pelane pret šo darījumu ir skeptiska. Viņa noraida argumentu, ka akcijas ir jāiegādājās Latvijas enerģētiskās neatkarības vārdā.

Pat ja Latvija nopērk 47% LG akciju, tā tik un tā paliekam mazākumā. Ir iespējams scenārijs, ka tādā gadījumā Krievijas gāzes gigants „Gazprom” vienojas ar citu gāzes kompāniju „Itera” par kopīgu uzņēmuma vadību, jo abām kompānijām pieder vairākums akciju, un Latvijas valdība tiek nostumta malā.

„Ja Latvijas valsts varētu iegādāties vismaz 51% akciju uzņēmumā, tad tā varētu būt noteicēja, diktēt nosacījumus,” skaidro Pelane.

Turklāt, iespējams, ka šīs akcijas būtu jāpērk par 150-600 miljoniem eiro.

„Mums nav neviena eirocenta liekas naudas. Vēl jo vairāk, ja mēs nākamajā budžetā gribam palielināt izdevumus aizsardzībai, palielināt pensionāriem pensijas, vēl jo vairāk, ja mēs domājam par budžeta palielinājumu veselībai (..) Latvijas valsts krīzes laikā ir uzkrājusi tik daudz vajadzību, ka uzņēmuma akciju iegāde, kur neko nevar ietekmēt, ir apšaubāms darījums,” uzsver Pelane.

Bez tam ir iespējams, ka 2017.gada parādīsies vēl kāds gāzes piegādātājs. Tādā gadījumā būs jauni konkurenti jau šobrīd nelielajā gāzes tirgū. Arī tas liek uzmanīgi skatīties uz iespējamo darījumu.

Visbeidzot, Latvijas valsts, piekrītot darījumam, nonāks interešu konfliktā. No vienas puses, tai būs jābūt ieinteresētai „Latvijas Gāzes” izaugsmē, jo būs tās akcionāre, no otras, tai būs jābūt ieinteresētai tirgus atvēršanā.

Premjere Laimdota Straujuma („Vienotība”) par lēmumu iegādāties vai neiegādāties LG akcijas izlems līdz 2.maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti