Dienas ziņas

Talsos apbalvo labākos skolēnu

Dienas ziņas

"Ziemassvētku jampadracis" Jelgavā

Ziemassvētku galdā jābūt pelēkajiem zirņiem

ZS «Zutiņi» pelēko zirņu klāstā – arī daudzus gadus glabātie lielie Ziemassvētku zirņi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ziemassvētkos un Jaunajā gadā parasti galdā ceļ pelēkos zirņus. Šo pākšaugu jau daudzus gadus audzē zemnieku saimniecībā "Zutiņi" Krimuldas novadā. Šejienes saimnieces vērtē, ka šogad zirņi padevušies ne visai labi, tomēr svētku galdam pietikšot.

"Zutiņu" saimniecība var lepoties ar trīs pelēko zirņu šķirnēm. Šejienieši audzē Priekuļos selekcionēto Retriju jeb Latvijas lielos pelēkos zirņus, pašu saimniecībā daudzus gadus saglabātos lielos Ziemassvētku zirņus un mazos pelēkos zirņus Bruno. Saimniece gan stasta, ka šis gads zirņiem nav bijis labvēlīgs. 

"Īsi pirms kulšanas nedēļu uznāca vējš, lietavas, noguldīja zirnīti gar zemi. Viņš sadīga pākstīs un nevarēja nokult," atzina ZS "Zutiņi” saimniece Inese Meļķe.

Šogad saimniecībā pelēkie zirņi auguši 30 hektāru lielā platībā.

Šobrīd svētku laikā pieprasītākie esot lielie Ziemassvētku zirņi. Neatpaliek Latvijas lielie pelēkie zirņi, kas pirms pāris gadiem iekļauti Eiropas Savienības nacionālo produktu reģistrā.

"Zutiņos" vērtē, ka, pateicoties šim atzinumam, pelēko zirni audzē vairāk, taču tas nav mainījis zirņu ēšanas paradumus.

"Ja mērķis būtu iedzīvināt šo šķirni citās valstīs, tas nav iespējams, jo citas kultūras ēd cita veida zirņus. Tie ir gaišie zirņi, šķeltie zirņi. Lielos brūnos zirņus, bez atsevišķiem reģioniem Itālijā un Skotijā citur pasaulē diemžēl neēd," teica saimniece Rūta Beirote.

Lai pelēkos zirņus pagatavotu, saimnieces tos vispirms iesaka kārtīgi uzbriedināt, ūdenī atstājot vismaz astoņas stundas un tad jau pats vārīšanās process vismaz 40 minūtes. Lai iegūtu īpašu garšu, būtiski zirņiem pievienot sāli.

"Sāli uzberam tikai pašās beigās, kad tie jau ir nokāsti. Sakratām un atstājam zem vāciņa norimt. Tad zirnim ir īpaša garša. Iekšpusē tas ir salds kā jau lielais zirnis, apkārt mazliet sāļš. Tas jau ir cits baudījums," sprieda Beirote.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti