Znotiņa: «Moneyval» rekomendāciju nepildīšanas sekas būtu tālejošas un nepatīkamas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Eiropas Padomes ekspertu komitejas „Moneyval” naudas atmazgāšanas novēršanas eksperti ļoti kritiski novērtējuši Latvijas institūciju spējas noteikt patiesā labuma guvējus un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa atzina – rekomendāciju nepildīšanas sekas būtu tālejošas un nepatīkamas.

Ceturtdien, 23.augustā, publiskotajā ziņojumā kritiski novērtēta gan politikas veidotāju, gan privātā sektora izpratne par ar naudas atmazgāšanu saistītajiem riskiem, kā arī norādīts uz nepietiekami aktīvu tiesībsargājošo iestāžu darbu un notiesājošu spriedumu trūkumu naudas atmazgāšanas lietās. Tādēļ Latvijai noteikts pastiprināts kontroles režīms, kas nozīmē, ka turpmāk valstij būs regulāri jāatskaitās par paveikto naudas atmazgāšanas novēršanā.

Latvijas amatpersonas „Moneyval” ziņojumu atzīst par pietiekami objektīvu. Pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes, kurā „Moneyval” vadītājs Daniels Telesklafs iepazīstināja ar ekspertu secinājumiem, Znotiņa uzsvēra, ka ir  jāpadara mājasdarbi.

Ilze Znotiņa: Par “Moneyval” ziņojumu
00:00 / 00:49
Lejuplādēt

“Mums ir jāsaprot, ka bez noteiktu resursu atvēlēšanas - gan intelektuālo, gan arī finansiālo - mēs nevaram izdarīt to tā kā blakus darbiņu.  Šis ir pats svarīgākais darbs, jo sekas, ja mēs nedarīsim šo darbu ļoti nopietni, diemžēl ir ļoti tālejošas un nepatīkamas,” sacīja Znotiņa.

“Pastiprinātā kontrole nozīmē to, ka mums ir jāizpilda ļoti daudz rekomendācijas, kas ir ietvertas šajā ziņojumā, un tās ir vērstas uz to, lai to izdarītu piecu gadu laikā, tad, kad būs nākamā novērtēšana,” sacīja Znotiņa.

“Mēs šobrīd sākam strādāt pie pasākumu plāna izstrādes, kuri ir sadalīti starp īstermiņa darbiem, vidēja termiņa darbiem un ilgtermiņa darbiem. 11.septembrī mēs apstiprinām šo pasākumu plānu, kurā ļoti skaidri definētas lietas, kas mums jāizdara līdz nākamā gada nogalei,” sacīja Znotiņa.

KOTEKSTS:

Eiropas Padomes ekspertu komiteja naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu un terorisma finansēšanas novērtējumam "Moneyval" noteikusi Latvijai pastiprinātu kontroles režīmu.

"Moneyval" ziņojuma par Latviju kopsavilkumā skaidrots, ka kontroles režīms pastiprināts, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem.  "Moneyval" Latvijas rīcību atzīst par mazefektīvu divās jomās - patiesā labuma guvēju noteikšanā un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansēšanas novēršanā.Par vidēji efektīvu Latvijas institūciju rīcība atzīta astoņās jomās. Savukārt par efektīvu Latvijas varasiestāžu rīcību "Moneyval" atzīst vienā jomā - starptautiskajā sadarbībā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti