Znotiņa: finanšu drošības jomā Latvijā vēl daudz darāmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Finanšu drošība valstī kopumā pēdējo gadu laikā ir uzlabojusies, tomēr ir vēl daudz darāmā, atzīst Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa. Valstī ir liela apjoma ēnu ekonomika, kā arī vēl aizvien nav pilnībā caurspīdīgi publiskie iepirkumi.

Finanšu izlūkošanas dienesta priekšniece Ilze Znotiņa
00:00 / 00:47
Lejuplādēt
"Mēs, kā Finanšu izlūkošanas dienests, ļoti gribētu koncentrēties tieši uz korupcijas identificēšanu dažādos darījumos. Tie būtu iepirkumi, tās būtu Eiropas naudas, kas tiek piešķirtas dažādiem atbalstiem.

 

Mēs gribētu arī daudz vairāk strādāt ar nodokļu jautājumiem. Mēs ļoti bieži saņemam informāciju par aizdomīgiem darījumiem nodokļu jomā.

Un mēs gribētu to primāri, varbūt šajā gadījumā, apkopojot informāciju par šādu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, sniegt vairāk informāciju uzņēmējam, kas ir valsts pusē tas, kas nav pieņemams? Kā mēs redzam šos aizdomīgos darījumus un, cik ļoti viņi var būt droši, ka mēs redzam. Un, ka viņi nav palikuši noslēpti pat tad, ja viņi ir pārgājuši apkalpoties bankās vai maksājumu iestādēs ārvalstīs," teica Znotiņa.

KONTEKSTS:

2018. gada augustā "Moneyval" eksperti nāca klajā ar kritisku vērtējumu Latvijas institūciju spējām novērst naudas atmazgāšanu un ierobežot masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanas finansētājus. Valstij tika noteikts pastiprinātas kontroles režīms, jo Latvija saņēmusi zemu vai vidēju novērtējumu pēc vairākiem efektivitātes kritērijiem. 

Latvijas finanšu sistēmas sakārtošana un "Moneyval" rekomendāciju ieviešana kļuva par vienu no Kariņa vadītās valdības prioritātēm, piesakot finanšu sektora “kapitālo remontu”. 2020. gada janvārī "Moneyval" novērtēja Latvijas progresu, atzīstot uzlabojumus 11 rekomendāciju izpildē, bet atstājot uzraudzības statusu Latvijai; februārī kļuva zināms, ka Latvijai izdevies izvairīties no finanšu sektora "pelēkā saraksta".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti