Panorāma

KNAB veidos sekretariātu

Panorāma

Kam pieder Latvijas piena tirgus?

Ekonomiskās saites ar Krieviju

ZM: Uz Krieviju ir ceturtā daļa Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz šim Krievijā nonāca aptuveni ceturtā daļa no Latvijā ražoto lauksaimniecības preču un pārtikas produktu eksporta, norādīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua.

Kopējie Latvijas eksporta apjomi ir 2,3 miljardi eiro, no kuriem uz Krieviju ir 489 miljoni jeb nedaudz vairāk kā 21%. Šī gada četros mēnešos eksports uz Krieviju ir pieaudzis, sasniedzot 25% no kopējā apjoma. „Tā ka kopumā no visa eksporta ceturtā daļa ir Krievija,” norādīja Zemkopības ministrijas valsts sekretāre.

„Zemkopības ministrijā pašlaik speciālisti apzina un rēķina, un velk kopā eksporta apjomus un iespējamos zaudējumus. Un tad dienas laikā mēs savāksim šo informāciju un valdībā varēs spriest, kā rīkoties,” sacīja Lucaua.

Galvenie četri Latvijas eksporta produkti uz Krieviju gadu griezumā ir nemainīgi un to īpatsvars eksporta struktūrā 2013. gadā bija sekojošs: izteikts līderis bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni, kurus pašreizējais embargo neskar. Tālāk seko dekoratīvi augi un griezti ziedi, tad gaļas un zivju izstrādājumi un piena produkti, olas, medus.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") piektdien sasaukusi ārkārtas tikšanās ar atbildīgajiem ministriem un nozares uzņēmējiem. Tajā ar uzņēmēju organizācijām plānots pārrunāt, cik liela sankciju ietekme būs uz katru konkrēto pārtikas nozari, kā arī par ražotāju iespējām pārorientēties uz citiem noieta tirgiem. 

Savukārt pirmdien tiek plānots, ka varētu tikt sasaukta valdības ārkārtas sēde.

Kā vēstīts, Krievija ceturtdien ieviesa pārtikas produkcijas embargo no ES, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas. Iepriekš šīs valstis bija noteikušas sankcijas pret daudzām amatpersonām un uzņēmējiem, kuras Rietumi apsūdzēja kara musināšanā pret Ukrainu un kuras ir tuvas Krievijas elitei vai arī pašas atrodas tajā. Sankcijas bija vērstas arī pret Krievijas uzņēmumiem.

Rietumi sankcijas ieviesa, kritizējot Krievijas rīcību, anektējot Krimu, atbalstot promaskaviskos spēkus Ukrainas austrumos un radot drošības apdraudējumu visā Austrumeiropā un Rietumeiropā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti