ZM: Pēc Krievijas embargo jaunus tirgus visvairāk spējusi iekarot piena nozare

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Pēc Krievijas noteiktā embargo Eiropas Savienības (ES) produktiem Latvijā jaunu tirgu meklējumos vislabāk veicies piena pārstrādes sektoram, bet visgrūtāk – zivju nozares uzņēmumiem, Latvijas Radio atzina Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Ilona Mežiniece-Briede.

Viņa norādīja, ka eksporta samazinājumu nevarot īsā laikā kompensēt ar eksporta palielinājumu uz citiem, tostarp jauniem tirgiem. Pārtikas eksportētājiem jaunu tirgu apgūšanai nepieciešams arī veikt laikietilpīgas procedūras, piemēram, sertifikātu saskaņošana un tamlīdzīgi.

Tomēr, neskatoties uz dažādiem sarežģījumiem, pārtikas ražotāji ir aktīvi darbojušies. Līdz šim vislabāk ir veicies piena pārstrādes sektoram, kas ir devies 20 jaunu tirgu virzienā. Reāli uzņēmumiem ir izdevies ieiet 16 jaunos tirgos, tostarp Turcijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Japānā, Gruzijā, Kirgizstānā, Ķīnā.

Tāpat piena nozarei izdevies kāpināt eksporta apjomus uz jau esošajiem tirgiem ES.

Savukārt zivju konservu ražotāji mēģinājuši ieiet desmit jaunos tirgos, taču pašlaik tikai uz vienu notiek produkcijas eksports, atzina Mežiniece-Briede. Tikmēr Latvijas gaļas produkcijas ražotāji mēģinājuši ieiet deviņos jaunos tirgos, taču eksports pašlaik turpinās uz trim jaunajiem tirgiem.

Par to, kāpēc zivju nozares uzņēmumiem, veicas vissliktāk, ministrijas pārstāve uzsvēra, ka viņu produkti ir specifiski un jāmeklē patērētāji, kuriem garšo šādi produkti. Arī viņi ir palielinājuši savu eksportu uz jau esošajiem tirgiem.

Tomēr būtiski Krievijas embargo dēļ radušos zaudējumus nav izdevies nosegt.

“Lai iekarotu tirgu, ir jāuzsāk eksports nelielos apjomos un tad, kad eksports ir uzsākts, apjoms pakāpeniski palielinās. Pagaidām [eksporta] procents ir salīdzinoši neliels, bet, turpinot darbu pie tirgu tālākas apgūšanas, vērtība palielināsies," pārliecināta ir Mežiniece-Briede.

Kas attiecas uz palīdzības sniegšanu uzņēmumiem, aizvien būs atvērtas programmas ražotājiem eksporta tirgus apgūšanā. Tās ir dažādas programmas gan ZM paspārnē, gan Ekonomikas ministrijas paspārnē esošajā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).

ZM pārstāve atzina, ka tomēr būšot jādomā arī par papildu pasākumiem. LIAA administrētajos pasākumos paredzēts atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, lielajiem uzņēmumiem atbalsts nepienākas. “Tas ir viens no jautājumiem, ko ražotāji uzsver, ka lielie eksporta uzņēmumi paliek bez atbalsta,” apgalvoja ministrijas pārstāve.

Tomēr ZM informēs valdību par iespējamajiem atbalsta pasākumiem un spriedīs par nākamajām rīcībām.

Jau tika ziņots, ka Krievija noteikusi embargo pagarinājumu līdz 2017.gada beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti