ZM: Embargo ietekmētie dārzeņu audzētāji atbalsta maksājumus saņems tikai ziemā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dārzeņu audzētāji bažījas par kritērijiem, pēc kuriem tiks sadalīts Eiropas Savienības atbalsts Krievijas sankciju sekām. Pagaidām vietējie zemnieki nevar nosaukt zaudētās dārzeņu produkcijas apjomu, jo ražas lielākoties vēl nav novāktas un dārzeņi netiekot izmesti. Bet regulā par Eiropas atbalstu esot norādīts, ka naudu dalīs rindas kārtībā.

Latvijas dārzeņu audzētāji pieļauj, ka dārzeņu ražotāji dienvidu dalībvalstīs finansējumu varētu izsmelt līdz laikam, kad citas valstis zaudējumus varēs aplēst. Taču Zemkopības ministrija (ZM) šīs bažas kliedē, norādot, ka atbalstu saņems visas cietušās valstis un zemnieki regulu pārpratuši.

Baltijas valstu dārzeņu audzētāju nozares pārstāvji Eiropas Komisijai nosūtījuši iebildumus izsūtītajai regulai par atbalsta pārdales kārtību. Kooperatīva ''Mūsmāju dārzeņi'' vadītāja Edīte Strazdiņa stāsta - regulā norādīts, ka atbalsta summas saņems valstis pēc zaudējumu apmēra rindas kārtībā, kuras pirmās būs jau aprēķinājušas zaudējumus. 

„(..) Kaut arī kauliņaugiem – persikiem, nektarīniem – ir noteikta sava atsevišķa pakete, arī uz pārējiem produktiem – kāposti, burkāni, tomāti, gurķi -, tomēr ziemeļvalstīs raža ienākas vēlāk. Situācija veidojas nevienāda” saka Strazdiņa.

Atsevišķiem produktiem kā kabačiem, tomātiem, gurķiem zaudējumus varēs aplēst tagad, bet audzētāji sagaida nopietnākas problēmas citu dārzeņu grupā oktobrī, īpaši ābolu, kāpostu un burkānu audzētājiem. Savukārt Zemkopības ministrijas tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane uzsvēra, ka atbalsts tiks piešķirts pilnīgi visām sankciju ietekmētajām valstīm un Eiropas Komisija sagaidīs arī vēlo ražu valstu zaudējumu iesniegumus.

„Dalībvalstis ziņo komisijai katru pirmdienu un ceturtdienu par zaudējumu paziņojumiem. Nav tā, ka finansējumu saņem, kurš pirmais brauc. (..) Vispirms kopā tiek savākti visi pieteikumi no visām dalībvalstīm, un tāpēc atbalsts nebūs uzreiz, būs ziemā,” stāsta Freimane.

Ministrija apstiprināja, ka līdz šim vēl neviens zaudējumu apjoma iesniegums no lauksaimniekiem nav saņemts. Latvijā dārzeņu eksports uz Krieviju ir neliels, taču lielākie zaudējumi zemniekiem varētu būt tirgus pārprodukcijas dēļ.

Par neskaidrajiem jautājumiem un embargo ietekmi uz dalībvalstīm piektdien diskutēs arī Eiropas Savienības lauksaimniecības ministru padomē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti